La Iesso romana de Guissona recuperarà les termes públiques a finals d'aquest 2009

El museu del Parc Arqueològic es preveu posar en funcionament al 2010

Des de fa dos anys, l'àmbit d'actuació prioritari a l'antiga ciutat romana de la Iesso és l'espai de les termes públiques. Es tracta d'un edifici termal d'unes grans dimensions que probablement compta amb tres o quatre fases constructives molt antigues i que a principis del segle I a.C. ja estarien funcionant, tot i que al llarg de la vida de la ciutat es van transformant.

En vista al 2009 està previst excavar en dues zones molt concretes de l'edifici termal. Una d'aquestes hauria de correspondre a l'indret on hi havia la part 'calenta' de les termes, és a dir l'espai on hi havia els forns que escalfaven l'aigua que després anava a parar a les piscines d'aigua calenta. Aquesta aigua calenta seguia un circuït tancat que la portava cap a unes altres piscines que ja eren d'aigua tèbia i posteriorment cap a les piscines d'aigua freda.

D'altra banda, enguany els arqueòlegs també tenen la intenció d'excavar l'extrem oest d'aquest edifici termal on es creu que hi podria haver el límit d'aquestes termes, ja que en aquests moments estan delimitades tant per la part nord, com pel sud i l'est.

El director del Museu de Guissona, Josep Ros, explica que aquestes actuacions estan lligades amb el projecte global del Parc Arqueològic, ja que aquest edifici termal està a tocar de l'edifici públic de la Fassina on en la seva planta baixa s'hi ha d'ubicar el nou museu de Guissona. Segons Ros, el fet que la posada en marxa del museu i la restauració de les termes coincideixin al calendari farà que es doni una situació molt interessant d'integració dels dos espais.

Pel que fa al valor històric de les parts que encara s'han d'excavar, Ros assenyala que l'edifici Termal encara té moltes zones soterrades i que per tant els arqueòlegs no perden mai l'esperança de trobar alguna «sorpresa». En aquest sentit, confien que les termes estaran molt ben conservades i per tant una vegada vegin la llum es podrà comprovar perfectament com s'estructurava un edifici d'aquestes característiques. Ros destaca que actuaven com a vertaders «centres socials» de l'època romana, on la gent no només hi anava a passar l'estona i a socialitzar-se amb els seus conciutadans sinó que també s'hi feien trobades polítiques i negocis.

Ros confia en què si poden recuperar tot l'entrellat d'aquest edifici se li podrà donar una funció pedagògica i didàctica molt alta. En aquest sentit, explica que fa un any ja es van trobar amb la sorpresa del descobriment de la 'natatio', que és una piscina a l'aire lliure de grans dimensions perquè la gent i pogués nedar. El fet de descobrir-la al conjunt de l'edifici termal va suposar una gran satisfacció pels arqueòlegs.

Amb la previsió d'aquestes futures actuacions aquest 2009, la recuperació de les termes romanes de l'antiga Iesso podria quedar finalitzada. Això no obstant, Josep Ros indica que encara queden moltes restes per descobrir a Guissona tot i que malauradament difícilment seran recuperables ja que es troben al davall de l'actual municipi segarrenc. De fet l'antiga Iesso tenia unes dimensions d'entre quinze i divuit hectàrees i les restes que avui estan a la vista al Parc Arqueològic només ocupen unes dues hectàrees.

El calendari de treballs per acabar de recuperar tot l'edifici termal començarà el 2 de juny en una primera campanya d'excavacions que s'allargarà fins al 18 de juliol. Posteriorment, es reprendran els treballs en vista al setembre o l'octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.