Patrimoni

Figueres adquireix correspondència de Dalí amb Puig Pujades

El lot s’ha comprat a subhasta per 8.200 euros i inclou dos llibres de Dalí, cartes, dedicatòries i postals

L’Ajuntament de Figueres ha adquirit fons documental que reafirma l’amistat que hi havia entre Salvador Dalí i el polític republicà, escriptor i també figuerenc, Josep Puig Pujades, segons informa l’ACN. Es tracta de dos llibres de Dalí: 'La femme visible' i 'Métamorphose de Narcisse', que el pintor va enviar i regalar a Puig Pujades, així com diverses cartes manuscrites, dedicatòries i postals que fan referència a l’activitat artística i literària de l’artista. Els documents es van escriure entre el 1930 i el 1937 i Dalí els enviava des de París o Cap d’Ail. El lot, que s’ha comprat per 8.200 euros a la casa de subhastes Farran de Montpeller i s’ha presentat a la casa natal del pintor, també inclou pamflets i fulls de premsa vinculats al moviment surrealista.

En el lot destaca una carta manuscrita enviada l’estiu de 1937 des de la residència del príncep Jean-Louis Faucigny-Lucinge i la seva muller Liliane, a Cap-d’Ail, fundadors del grup de mecenatge Zodiaque que van donar suport a Dalí adquirint obra entre els anys 1932 i 1936. En aquesta nota Dalí li explica a Puig Pujades el seu projecte de pel·lícula de propaganda amb Jaume Miravitlles amb símbols catalans, a més de demanar-li el favor a Puig Pujades de fer d’intermediari per fer arribar diners als pescadors de Cadaqués "per ajudarlos una mica en aquests moments difícils ja que tots ells eren els nostres amics".

Finalment, Dalí també li escrivia que li enviés algun setmanari de Figueres i li preguntava si havia rebut els diaris que li havia enviat des de Nova York. En els documents que ara s’han adquirit també hi ha postals. En una d’elles, amb l’obra reproduïda de “L’Àngelus de Gala” i dedicatòria autògrafa, on es lamenta de la tràgica mort del príncep Mdivani esdevinguda a Albons, el mes d’agost de 1935. 

Els dos llibres surrealistes

Pel que fa a  'La femme visible' es va publicar a París el 1930 per Éditions Surrealistes, se’n van fer diferents tiratges i es van vendre a preus desorbitats. L’edició de premsa, que Dalí va enviar amb dedicatòria a Puig Pujades és igualment vistosa que la resta d’edicions de luxe, amb coberta doble de paper cristall vermell i paper d’alumini a sota, i inclou set il·lustracions. Acompanya al llibre un prospecte publicitari i un full de premsa d’André Breton i Paul Éluard amb anotacions manuscrites de Dalí. 

Precisament, aquest volum és el que va provocar que el pare del pintor desheredés el seu fill definitivament, tal com consta en el nou testament que va redactar el 31 de gener de 1931. Tot i així, Puig Pujades mantenia una bona relació amb el notari Dalí. “

Per altra banda, 'Metamorfosi de Narcís' és una obra fruit de l’aplicació del mètode paranoicocrític. Va ser el darrer dels quatre llibres que Dalí va publicar amb Éditions Surrealistes, el 1937. És una primera edició sense numerar, amb fotografia de Cecil Beaton a la coberta, una il·lustració en color i dues en blanc i negre del mite de Narcís. L’exemplar de Puig Pujades conté una dedicatòria autògrafa que diu “A Puig Pujades “història vivent” del nostre poble, de tot cor, Salvador Dalí, 1937”

Puig Pujades i l’amistat amb Dalí

Josep Puig Pujades va néixer a Figueres l’any 1883 i va morir a Perpinyà, exiliat, el 1949. Va ser un destacable polític republicà, escriptor i comerciant. Durant la Segona República va ser regidor de l'Ajuntament de Figueres i va ostentar el càrrec de comissari de la Generalitat a Girona. Amb l'esclat de la Guerra Civil va ser nomenat cònsol de la República a Perpinyà i a Lió.

Puig Pujades va esdevenir el pare espiritual del jove pintor, va ésser el primer que va vaticinar des d’un diari el seu futur com artista, advertint-lo que calia treballar molt, i va convèncer juntament amb Juan Núñez al pare del pintor perquè el deixés marxar a Madrid a realitzar els seus estudis a la Escuela de Bellas Artes. 

També va ser un dels seus primers col·leccionistes i li va encarregar dibuixos per a la seva novel.la L’oncle Vicenç, i per articles del setmanari Empordà Federal que impulsava i finançava. Salvador Dalí va mantenir informat a Puig Pujades de totes les seves activitats artístiques, des dels diversos llocs on va residir, fins a la mort d’aquest darrer a Perpinyà, sol a l’exili.

Aquesta adquisició suposa el retorn a Catalunya, d’una part del llegat de Puig Pujades, i una restauració de la memòria històrica que la Guerra Civil va dispersar i fragmentar. 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia