Patrimoni

Figueres adquireix correspondència de Dalí amb Puig Pujades

El lot s’ha comprat a subhasta per 8.200 euros i inclou dos llibres de Dalí, cartes, dedicatòries i postals

L’Ajun­ta­ment de Figue­res ha adqui­rit fons docu­men­tal que rea­firma l’amis­tat que hi havia entre Sal­va­dor Dalí i el polític repu­blicà, escrip­tor i també figue­renc, Josep Puig Puja­des, segons informa l’ACN. Es tracta de dos lli­bres de Dalí: 'La femme visi­ble' i 'Métamorp­hose de Nar­cisse', que el pin­tor va enviar i rega­lar a Puig Puja­des, així com diver­ses car­tes manus­cri­tes, dedi­catòries i postals que fan referència a l’acti­vi­tat artística i literària de l’artista. Els docu­ments es van escriure entre el 1930 i el 1937 i Dalí els envi­ava des de París o Cap d’Ail. El lot, que s’ha com­prat per 8.200 euros a la casa de sub­has­tes Far­ran de Mont­pe­ller i s’ha pre­sen­tat a la casa natal del pin­tor, també inclou pam­flets i fulls de premsa vin­cu­lats al movi­ment sur­re­a­lista.

En el lot des­taca una carta manus­crita envi­ada l’estiu de 1937 des de la residència del príncep Jean-Louis Fau­cigny-Lucinge i la seva muller Lili­ane, a Cap-d’Ail, fun­da­dors del grup de mece­natge Zodi­a­que que van donar suport a Dalí adqui­rint obra entre els anys 1932 i 1936. En aquesta nota Dalí li explica a Puig Puja­des el seu pro­jecte de pel·lícula de pro­pa­ganda amb Jaume Mira­vit­lles amb símbols cata­lans, a més de dema­nar-li el favor a Puig Puja­des de fer d’inter­me­di­ari per fer arri­bar diners als pes­ca­dors de Cadaqués "per aju­dar­los una mica en aquests moments difícils ja que tots ells eren els nos­tres amics".

Final­ment, Dalí també li escri­via que li enviés algun set­ma­nari de Figue­res i li pre­gun­tava si havia rebut els dia­ris que li havia enviat des de Nova York. En els docu­ments que ara s’han adqui­rit també hi ha postals. En una d’elles, amb l’obra reproduïda de “L’Ànge­lus de Gala” i dedi­catòria autògrafa, on es lamenta de la tràgica mort del príncep Mdi­vani esde­vin­guda a Albons, el mes d’agost de 1935. 

Els dos lli­bres sur­re­a­lis­tes

Pel que fa a  'La femme visi­ble' es va publi­car a París el 1930 per Éditi­ons Sur­re­a­lis­tes, se’n van fer dife­rents tirat­ges i es van ven­dre a preus desor­bi­tats. L’edició de premsa, que Dalí va enviar amb dedi­catòria a Puig Puja­des és igual­ment vis­tosa que la resta d’edi­ci­ons de luxe, amb coberta doble de paper cris­tall ver­mell i paper d’alu­mini a sota, i inclou set il·lus­tra­ci­ons. Acom­pa­nya al lli­bre un pros­pecte publi­ci­tari i un full de premsa d’André Bre­ton i Paul Éluard amb ano­ta­ci­ons manus­cri­tes de Dalí. 

Pre­ci­sa­ment, aquest volum és el que va pro­vo­car que el pare del pin­tor des­he­redés el seu fill defi­ni­ti­va­ment, tal com consta en el nou tes­ta­ment que va redac­tar el 31 de gener de 1931. Tot i així, Puig Puja­des man­te­nia una bona relació amb el notari Dalí. “

Per altra banda, 'Meta­mor­fosi de Narcís' és una obra fruit de l’apli­cació del mètode para­noi­cocrític. Va ser el dar­rer dels qua­tre lli­bres que Dalí va publi­car amb Éditi­ons Sur­re­a­lis­tes, el 1937. És una pri­mera edició sense nume­rar, amb foto­gra­fia de Cecil Bea­ton a la coberta, una il·lus­tració en color i dues en blanc i negre del mite de Narcís. L’exem­plar de Puig Puja­des conté una dedi­catòria autògrafa que diu “A Puig Puja­des “història vivent” del nos­tre poble, de tot cor, Sal­va­dor Dalí, 1937”

Puig Puja­des i l’amis­tat amb Dalí

Josep Puig Puja­des va néixer a Figue­res l’any 1883 i va morir a Per­pinyà, exi­liat, el 1949. Va ser un des­ta­ca­ble polític repu­blicà, escrip­tor i comer­ci­ant. Durant la Segona República va ser regi­dor de l'Ajun­ta­ment de Figue­res i va osten­tar el càrrec de comis­sari de la Gene­ra­li­tat a Girona. Amb l'esclat de la Guerra Civil va ser nome­nat cònsol de la República a Per­pinyà i a Lió.

Puig Puja­des va esde­ve­nir el pare espi­ri­tual del jove pin­tor, va ésser el pri­mer que va vati­ci­nar des d’un diari el seu futur com artista, adver­tint-lo que calia tre­ba­llar molt, i va convèncer jun­ta­ment amb Juan Núñez al pare del pin­tor perquè el deixés mar­xar a Madrid a rea­lit­zar els seus estu­dis a la Escu­ela de Bellas Artes. 

També va ser un dels seus pri­mers col·lec­ci­o­nis­tes i li va encar­re­gar dibui­xos per a la seva novel.​la L’oncle Vicenç, i per arti­cles del set­ma­nari Empordà Fede­ral que impul­sava i finançava. Sal­va­dor Dalí va man­te­nir infor­mat a Puig Puja­des de totes les seves acti­vi­tats artísti­ques, des dels diver­sos llocs on va resi­dir, fins a la mort d’aquest dar­rer a Per­pinyà, sol a l’exili.

Aquesta adqui­sició suposa el retorn a Cata­lu­nya, d’una part del lle­gat de Puig Puja­des, i una res­tau­ració de la memòria històrica que la Guerra Civil va dis­per­sar i frag­men­tar. 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.