Música

SALT

Talent musical saltenc als Paralímpics

Ivet Serra i Aynó va néixer fa 24 anys a Salt i actualment viu als Països Baixos, on combina l’últim curs de la carrera de flauta travessera a la Universitat d’Arts d’Amsterdam amb la seva feina com a flautista professional autònoma que té els seus propis projectes –el quintet Fika– però també treballa amb altres formacions que la contracten com a solista per fer concerts o gires. Una d’aquestes formacions és l’orquestra francesa Ensemble-Matheus, dirigida per Jean-Christophe Spinosi, amb la qual fa un any i mig que col·labora i ha actuat en diferents localitats franceses. Aquest estiu, però, la van contractar per a un bolo força especial: l’actuació de l’orquestra a la cerimònia inaugural dels Jocs Paralímpics de París, el 28 d’agost passat, a la plaça de la Concòrdia i els Camps Elisis, davant d’uns 50.000 persones i amb una audiència televisiva calculada en uns 300 milions d’espectadors. Ivet Serra hi va tenir un paper destacat, tocant l’himne francès, La Marsellesa, en un dels moments àlgids de la cerimònia, envoltada d’atletes, militars i autoritats, entre elles el president de la República, Emmanuel Macron, i l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo. “Fins al dia abans de la cerimònia no vaig saber que tindria aquesta posició a l’escenari. Sabia que tenia un solo important però fins als assajos no vaig prendre consciència que tocaria en un lloc tan destacat, després de travessar la plaça de la Concòrdia. Però sobretot vaig intentar que, al marge de la transcendència de l’esdeveniment, no em traïssin els nervis i el resultat fos perfecte, sense cap marge d’error”, explica Serra per telèfon des d’Amsterdam, on viu des de fa tres anys, després d’haver passat altres tres anys estudiant a París –un diploma d’estudis musicals al Conservatoire à Rayonnement Régional–, per completar la formació que havia rebut prèviament al Conservatori Isaac Albéniz de Girona, on va fer el grau professional de flauta travessera. Abans de marxar a l’estranger, aquí havia tocat amb la Jove Orquestra Nacional de Catalunya i amb l’Orquestra Simfònica del Vallès.

Per un estricte acord de confidencialitat, Ivet Serra no va poder explicar exactament als seus familiars i amics quin seria exactament el seu paper a la cerimònia, però sí que els va recomanar que estiguessin atents a la retransmissió televisiva. “Sé que la meva gent de Salt la va seguir amb molt d’orgull i emoció”, explica.

A punt d’enllestir el seu període formatiu a Amsterdam, Ivet Serra no té previst de moment tornar a Catalunya, per una raó tristament evident: “A Catalunya i al conjunt de l’Estat espanyol és difícil que et paguin d’una manera legal i suficient, i viure així de la cultura i la música és molt difícil.”

Un dels seus projectes més personals és l’esmentat quintet de vent Fika , del qual ella és directora artística, i està completat per un barceloní, una valenciana, un holandès i un suís. L’any passat van portar a terme una gira per Suïssa i el seu últim projecte és l’adaptació amb arranjaments creats per al quintet i dues veus convidades de l’òpera de Mozart Idomeneo .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia