Altres

Cultura

Hernández Almodóvar: “la Cultura és un dret”

La consellera de Cultura anuncia les cinc prioritats d’aquesta legislatura: garantir els drets culturals; consolidar un sistema cultural de referència ben vertebrat; impulsar la creació; valoritzar el patrimoni com a element d’identificació col·lectiva i enfortir la cultura digital i audiovisual

La consellera de Cultura, Sònia Hernández Almodóvar, ha comparegut avui davant la Comissió de Cultura del Parlament de Catalunya per tal d’informar dels principals eixos d’actuació del Departament de Cultura durant aquesta legislatura. Ha destacat la necessitat de treballar per posar la cultura “al servei del conjunt de la ciutadania” mitjançant “polítiques que posin les persones al centre”. Per això, segons ha explicat, “la voluntat del Departament en aquesta legislatura és impulsar una cultura de tothom i per a tothom” perquè “la cultura és un dret”. En aquest sentit, la consellera ha apuntat que cal “assegurar que absolutament tothom i arreu, tingui accés als béns i serveis culturals del país i pugui gaudir-ne en igualtat de condicions, posant especial èmfasi en les persones vulnerables i en aquelles que estan en risc d’exclusió”. “La cultura de base és una eina d’inclusió, equitat i cohesió social que fa possible l’existència d’un univers creatiu d’alt nivell que enriqueix l’imaginari col·lectiu, crea referents i ens projecta al món”, ha afegit Hernández.

El 2% del pressupost

Per fer-ho possible, la consellera Hernández ha explicat que el Departament té la voluntat de materialitzar el 2% del pressupost de la Generalitat de Catalunya per Cultura. De la mateixa manera, el Departament de Cultura es proposa actualitzar el marc normatiu, amb l’impuls de la Llei de drets culturals que, segons la consellera, “ha de marcar un abans i un després” i que serà “la llei bàsica i de referència del sistema cultural català”. Hernández ha explicat que, tant l’increment pressupostari com l’aprovació d’aquesta nova llei, són “reivindicacions majoritàries en l’àmbit cultural, que tenen un ampli suport social i parlamentari” i són fites que “ara cal culminar i en diàleg amb tothom i amb el màxim consens possible”.

Hernández, que ha ressaltat “la bona feina que s’ha fet aquests darrers anys treballant des del departament de Cultura de la mà del sectors”, ha explicat que les grans prioritats en aquesta legislatura són: garantir els drets culturals de tothom, tot impulsant les arts i la cultura en l’educació, l’accés universal i la participació cultural; consolidar un sistema cultural de referència ben vertebrat; impulsar la creació; valoritzar el patrimoni com a element d’identificació col·lectiva i enfortir la cultura digital i audiovisual en un món globalitzat.

La cultura és un dret

Com ha explicat la consellera Hernández, el Departament de Cultura treballa amb “tres grans programes d’alt impacte” per tal de garantir els drets culturals de tothom: el Programa per millorar la presència de les arts i la cultura en l’educació, el Pla Nacional del Llibre i la Lectura i Els ulls de la història. Una mirada immersiva sobre el patrimoni català. D’altra banda, es promourà la participació cultural de tota la població amb programes com ‘Cultura Jove’ i la posada en marxa d’una nova línia d’iniciatives orientades a l’acompanyament per a persones grans i una altra per promoure l’accés de tota la ciutadania als equipaments públics, amb una atenció especial per a les persones i els col·lectius que es troben en situació de vulnerabilitat o en risc d’exclusió social. També es constituirà una ‘Xarxa d’equipaments culturals de proximitat’, entre moltes altres mesures.

La consellera de Cultura ha ressaltat que Catalunya necessita un “sistema cultural de referència ben vertebrat, que estructuri i coordini totes les institucions, els equipaments i els agents públics, privats i associatius que participen de les arts i de la vida cultural ”. En aquest sentit, Hernández ha explicat que cal actualitzar el marc legal perquè i ha posat com a exemple la necessitat de poder disposar d’una nova legislació en l’àmbit del patrimoni que pugui “donar resposta a les necessitats actuals”. Per tal de vertebrar el sistema, també es treballarà per reforçar els equipaments nacionals com a capçaleres del sistema cultural. Pel que fa equipaments museístics les accions principals són: impulsar l’ampliació del MNAC a Montjuïc, com a gran projecte museístic de país, coincidint amb el centenari de l’Exposició Internacional de 1929; culminar el projecte de La Foneria com a nou equipament nacional en l’àmbit de la creació digital, així com el projecte de La Casa de les Lletres de la mà de les associacions del sector, com a nou equipament nacional de l’àmbit literari, i impulsar les biblioteques centrals de Barcelona i Tarragona, així com el nou Arxiu històric de Barcelona.

Suport a la creació

El suport a la creació és un altre de les prioritats per tal que “tota aquesta energia artística que ens identifica com a país pugui continuar sent la base d’una cultura viva i dinàmica que parla de tu a tu amb les altres cultures del món”, ha afirmat la consellera. En aquest àmbit, per exemple, s’impulsarà una xarxa de residències de creació i es treballarà per millorar les condicions dels treballadors i treballadores del sector, entre altres accions destacades.

Valoritzar el patrimoni

El Departament de Cultura també té com a prioritat valoritzar el patrimoni com a element “d’identificació col·lectiva” perquè, com ha apuntat Hernández Almodóvar, “és un element d’identificació col·lectiva i un factor clau per al desenvolupament social, territorial i econòmic”. La consellera ha recordat que, com diu la UNESCO, “protegir i promoure el patrimoni cultural és essencial per aconseguir un desenvolupament sostenible i la pau social i ambiental”. Així, es prioritzarà la Col·lecció Nacional i s’impulsarà el ‘Pla de reserves nacionals, territorials mancomunades. A més, es promourà la cultura popular i d’arrel i tot allò que té a veure amb el patrimoni immaterial.

Enfortir l’audiovisual

Finalment, quant a la darrera prioritat estratègica, la consellera ha qualificat l’àmbit audiovisual i digital com a “punta de llança d’una cultura que es vol viva i dinàmica i que vol tenir veu al món”. També ha destacat “la capacitat i la influència” que aquest sector té “en la formació de l’imaginari col·lectiu i en la projecció de la llengua catalana” en un món globalitzat. En aquest àmbit, s’apostarà per “equipaments capdavanters”, com el projecte Catalunya Media City a les Tres Xemeneies del Besòs i al Parc Audiovisual de Terrassa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia