ARQUITECTURA
Tot el fons documental de Jujol es conservarà a Tarragona
El fons documental de l’arquitecte modernista Josep Maria Jujol (1879-1949) es conservarà, en la seva totalitat, a Tarragona, a l’edifici conegut com la Casa de les Ànimes, que és a tocar de la seu tarragonina del Col·legi d’Arquitectes Catalunya (Coac), dipositari del llegat, que conté plànols i documentació tècnica, mobiliari, escultura, pintures i dibuixos. A més, aquesta entitat i el Port de Tarragona van signar ahir un acord per convertir un antic magatzem portuari, el Tinglado 4, en un espai expositiu per a la divulgació del pensament i l’obra jujolians. El proper pas ha de ser, segons el president de la demarcació de Tarragona del Coac, Jordi Romera, la creació d’un centre d’interpretació. Un projecte que es planteja des de fa anys però que mai no s’ha acabat de fer realitat.
Tots aquests passos s’han precipitat des que, el desembre del 2023, va morir l’historiador Josep Maria Jujol, fill de l’arquitecte homònim, i va deixar escrit al seu testament la donació a la demarcació de Tarragona del Coac del llegat que conservava fins aleshores la família, a més de la casa familiar dels Pallaresos. Són més de 8.000 documents, que se sumen al miler que l’any 2017 la família Jujol ja va donar al Coac de Barcelona, i als 5.500 que es van entregar el 2022, la majoria relacionats amb projectes situats al Camp de Tarragona. Ara, pel desig testamentari de Jujol júnior, es traslladaran tots –també els que es conserven a Barcelona– a la Casa de les Ànimes, que serà rehabilitada per incloure l’Arxiu Jujol.
Les discrepàncies que des de fa anys havien enterbolit les relacions entre els hereus de l’arquitecte i les entitats que han de custodiar el seu fons sembla que ja s’han dissolt. “Ara hi haurà unitat d’arxiu”, va dir Romera. Unitat, sí, del fons documental, ja que la part artística (escultures, pintures i mobiliari) està en mans del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), tot i que no es descarten col·laboracions futures. “Hi ha hagut molta feina per arribar fins aquí”, va indicar ahir Guillem Costa, degà del Coac. El col·legi també ha produït un documental sobre l’arquitecte, dirigit per Berta Ramos, i ha iniciat la recollida de la memòria oral per completar l’estudi de qui va ser col·laborador estret de Gaudí.