Arts escèniques

TEATRE

El Teatre Lliure normalitza el cromosoma 47 de Hamlet a l’escena

La directora Chela De Ferrari presenta a Gràcia, del 9 al 20 d’octubre, una adaptació de ‘Hamlet’ que és un cant a la diversitat

El Grec del 2022 va programar tres sessions a la Sala Tallers del TNC

Un dels puntals del Teatre Lliure en aquest nou mandat és el de la diversitat. Julio Manrique ha reforçat la col·laboració amb la directora i dramaturga Clàudia Cedó sota la bandera del programa Ànima Lliure. Des de demà i fins al 20 d’octubre s’acull al Lliure de Gràcia les representacions d’un Hamlet en què tots set intèrprets estan diagnosticats amb síndrome de Down (Octavio Bernaza, Jaime Cruz, Lucas Demarchi, Manuel García, Diana Gutiérrez, Ximena Rodríguez, Álvaro Toledo) i una actriu en discapacitat intel·lectual (Cristina León Barandiarán). Si el príncep de Dinamarca provava de fer valer la sang blava de la monarquia, ara, ells tenen 47 cromosomes, en comptes dels 46 de la resta de mortals. Si la corona lluita per mantenir els privilegis, ells prefereixen sumar-se a la normalitat i viure sense cap mena de restricció afegida al seu cromosoma. Mostren la seva diferència des de l’humor. Ells, com el Hamlet de Shakespeare, coincideixen a ser actors de l’escena en la qual poden gaudir de privilegis, però amb una limitada capacitat de decisió.

La directora Chela de Ferrari va accedir al desig d’actuar d’un acomodador d’un teatre de Perú (Jaime Cruz). Ell s’havia fet un fart de vendre programes de mà i, des de llavors, ha tingut l’oportunitat de ser portada d’aquells programes. Ho ha fet partint d’un dels texts que, diuen, l’havien apassionat més: Fer de Hamlet. L’espectacle es va estrenar el 2019. El 2022 va fer una breu visita a Barcelona, dins del Festival Grec (tres funcions a la Sala Tallers del TNC). Ara, torna a la ciutat Comtal dins d’una gira internacional que volta per Bèlgica, Polònia, la Xina, Alemanya, Colòmbia, Escòcia i França. La companyia està documentant el procés i de l’espectacle i està previsa l’estrena d’un documental (Ser Hamlet) el 2025.

L’obra s’emmarca en el projecte Ànima Lliure, que vol convertir el Lliure en un espai artístic obert a tothom i format per veus i cossos diversos. L’altre muntatge de la temporada que en forma part és Fantàstic Ramon, que s’estrenarà a l’abril amb dramatúrgia i direcció de Cedó. Ànima Lliure és un projecte en aliança amb la Fundació Banc Sabadell.

Altres casos personals

L’actor i director Òscar Molina es va trobar en una situació similar a la de De Ferrari. Un jove volia ser actor i que el dirigís. Aquest propòsit el va aconseguir amb La crua realitat, un bonic i senzill retrat de la seva èpica odissea fins a aconseguir pujar a escena, una altra peça empoderadora, que atrapa. O amb l’‘Entre tu i jo no en fem’ un d’Ester Nadal amb Quim Llisorgas i Marc Pinyol.

De fet, Càudia Cedó ha desenvolupat professionalment el seu treball de teràpia d’Escenaris Especials amb un grapat d’espectacles, en els que el repartiment barreja tipologia d’intèrprets. Son peces com ‘Mare de sucre’, o ‘Els àngels no tenen fills’ en els que es plantegen els grans debats de la limitació en el col·lectiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia