Arts escèniques

Crítica

Plasmar la por als documents

Un historiador i dramaturg com Jan Vilanova només gosa regirar els fets històrics des de la documentació. El fet és que aquestes sentències van carregades de superstició, de les confessions (sota tortura) de persones acusades (i condemnades) de bruixeria. Els judicis sentencien la por de ser sospitoses i també l’ombra que l’Església i el poder imposaven partint d’uns fets convertits en monstruosos. Alícia Gorina aporta una nova capa d’aparent fredor asèptica en la semirepresentació d’uns 40 casos per part de científiques en un museu. Ara, que algú escalfi aigua al microones mentre una altra afronta un instant de tortura té un efecte pervers, animal.

Vosaltres, les bruixes s’ha estrenat coincidint amb el primer judici europeu per bruixeria. Es va practicar fa 600 anys a les valls d’Àneu. Les actes expliquen com les dones se sotmetien a un boc (la representació del dimoni a la Terra) tot renegant de Déu. La peça coincideix amb Biterna, un treball estrenat al Dansàneu que fa de díptic ideal pel contrast. Mentre Vilanova apel·la als documents i a les preguntes d’un historiador per trobar esquerdes en la contundència redactada, la coreografia d’Aleix Martínez, a càrrec d’IT Dansa, explora el vessant més fantasiós i alliberador dels aquelarres.

És complicat construir un corpus escènic a partir de fragments de 40 testimonis. Vilanova havia fet un treball similar a partir d’un cas concret a Història (2016). Ara, és més exigent per a l’espectador. La idea és transmetre la informació (en què també s’entreveu que, al principi, també s’acusaven homes i que les tortures eren permeses sense limitacions, en aquests casos) i que siguin les pròpies sentències les que commoguin els espectadors a la platea. Les sis actrius es despleguen en víctimes, tribunal i també en les funcionàries d’un museu, aparentment molt poc transitat. El 2020, Annna Tamayo en va fer una lectura molt més escenificada a 200.000 dones. Les preguntes de les estudioses del museu (que ha plantejat Vilanova) delaten que, si Catalunya va ser un territori de bruixes, quina és la sang pecadora que flueix pel Principat. La por s’escampa sempre.

Vosaltres, les bruixes
Autoria: Jan Vilanova
Direcció: Alícia Gorina Intèrprets: Mònica Almirall Batet, Lurdes Barba, Queralt Casasayas, Mia Esteve, Montse Esteve, Tai Fati
Dimecres, 16 d’octubre (fins al 3 de novembre) a la Sala Petita del TNC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia