Llibres

albumlàndia

El mico de Salvat-Papasseit té ullals

Pere Martí Ber­tran, a més de nar­ra­dor, poeta i crític lite­rari, és un divul­ga­dor de lite­ra­tura infan­til i juve­nil amb un recor­re­gut molt llarg, cons­tant i ben tra­vat. Ara pre­senta l’àlbum Joan Sal­vat-Papas­seit. Obra literària infan­til, molt ben acom­pa­nyat per les il·lus­tra­ci­ons sem­pre càlides i per­so­nals de Maria Espluga i edi­tat per El Cep i la Nansa.

L’obra té for­mat d’àlbum, amb tapa dura, però en el con­tin­gut mana més el text que la il·lus­tració, perquè Martí ofe­reix dos con­tes (Els nens de la meva escala i Dites d’infant) i dos poe­mes (Pan­ta­lons llargs! i Quan soc a casa) de Sal­vat-Papas­seit publi­cats a la revista infan­til La Mai­nada (1921-1923). A més, escrit per Pere Martí, podem lle­gir un interes­sant epíleg en què valora i con­tex­tu­a­litza l’obra per a infants de Sal­vat-Papas­seit i la revista en què va publi­car. I, encara, hi afe­geix un conte, també titu­lat Els nens de la meva escala i també publi­cat a La Mai­nada, que va sig­nar Pere Pujol i que ha pro­vo­cat més d’un malentès entre els estu­di­o­sos de l’obra de Sal­vat-Papas­seit.

“Joan Sal­vat-Papas­seit (Bar­ce­lona, 1894-1924) és un dels escrip­tors més popu­lars del nos­tre país. La seva poe­sia per a adults ha estat, i és, publi­cada, musi­cada, tea­tra­lit­zada i traduïda. L’obra per a infants, en canvi, és molt menys cone­guda i les poques edi­ci­ons que se n’han fet fins ara han estat par­ci­als i sense tenir en compte com van ser publi­ca­des en vida del poeta”, lle­gim en la intro­ducció. Ara, Pere Martí ha fixat defi­ni­ti­va­ment l’obra literària infan­til de Joan Sal­vat-Papas­seit en una curosa i ele­gant edició.

Can­viem de tema per pre­sen­tar una ini­ci­a­tiva que neix d’una idea de l’equip de la lli­bre­ria coo­pe­ra­tiva La Tribu, de Sant Andreu, amb el suport de l’edi­to­rial Pol·len. “Hem deci­dit empren­dre el tra­jecte de con­ce­bre un lli­bre des del seu inici, per gene­rar lite­ra­tu­res en què ens reco­ne­guem, que tenen lloc als nos­tres bar­ris i a par­tir de les vivències de la gent que hi viu, en una ciu­tat medi­terrània on el car­rer és l’extensió de la casa, on el tei­xit social és clau per resol­dre els pro­ble­mes quo­ti­di­ans”, expli­quen.

El pri­mer àlbum de la col·lecció La Tribu Lec­tora és A la recerca del mico per­dut, amb text d’Oriol Canosa i il·lus­tra­ci­ons de Lali Miró. Està ambi­en­tat al Sant Andreu del 1943 i pro­ta­go­nit­zat per una colla de nois i noies, molt lec­tors, que van a visi­tar uns com­panys i aca­ben bus­cant un mico, del pare, que viatja a Puerto Rico i porta un lloro a l’espat­lla. Al llarg de la recerca, els autors pas­se­gen els lec­tors pels car­rers de Sant Andreu. El text, tot i que té molt d’humor, dona pis­tes de la dura vida de la post­guerra i de la soci­e­tat de l’època. Es nota que la il·lus­tra­dora s’ha docu­men­tat per a mol­tes de les imat­ges, amb arqui­tec­tu­res reals de fons.

I, per tan­car la secció, pre­sen­tem la col·lecció que ini­cia una autora ben popu­lar, Rocio Boni­lla, traduïda a més de vint llengües i amb més de 300.000 lec­tors a tot el món. Es tracta de la sèrie Lucas Kent & Greta Rouge de novel·les molt il·lus­tra­des (pel con­tin­gut podria ser un àlbum, però el for­mat és de novel·la), pro­ta­go­nit­za­des per un nen molt nor­mal i la seva millor amiga. El pri­mer títol és El prin­cipi de tot ple­gat i l’ha publi­cat Ani­ma­lli­bres dins la col·lecció Zebra.

La trama ens mos­tra una família nor­mal, amb un pare i una mare nor­mals que tre­ba­llen en fei­nes nor­mals, i una ger­mana petita amb qui Lucas es bara­lla amb abso­luta nor­ma­li­tat. Però tot això can­via quan resulta que el rebesavi els ha dei­xat d’herència una gran mansió dalt d’un turó amb secrets fami­li­ars inclo­sos. Sem­bla que no són una família tan nor­mal. Tot i que, qui ho diu, que tenir uns ullals esmo­lats és incom­pa­ti­ble amb el fet de ser nor­mal? Amb aquesta pre­missa, Boni­lla ofe­reix una història amb aven­tu­res ben tre­na­des i les seves entra­nya­bles il·lus­tra­ci­ons ple­nes de detalls, com les habi­tu­als referències a Star Wars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.