Patrimoni

CULTURA

El Clos del Pastor, la memòria de Caterina Albert a l’Escala

L’Ajuntament de l’Escala ha inaugurat aquest dissabte al matí un nou espai municipal dedicat a l’escriptora Caterina Albert, que feia servir el pseudònim masculí Víctor Català. Es tracta del Clos del Pastor, una finca construïda el 1915, des d’on es reivindiquen les facetes menys conegudes de l’autora, com són la pintura, el dibuix o l’escultura. A l’acte, hi han assistit desenes de persones, que han omplert de gom a gom el patí de la casa on s’han fet els parlaments.

“Aquí es coneix la dona que s’interessava per tot”, ha destacat la directora del Museu de l’Escala, Lurdes Boix, en declaracions recollides per l’agència ACN. L’edifici es converteix en el tercer espai museístic dedicat a l’escriptora en la seva localitat natal i contribuirà a “desestacionalitzar” els visitants, com ha desitjat l’alcalde, el socialista Josep Bofill.

La finca compta amb tres espais diferenciats: un jardí modernista exterior, la torreta i l’antiga caseta del jardiner. Aquesta última és la que s’ha dedicat a la vida i obra artística de l’escriptora. Més enllà de les principals obres d’escriptura, s’hi exposen dibuixos, olis, aquarel·les i escultures fetes per l’escalenca. A més, també explora altres vessants que l’escriptora va conrear com l’arqueologia i la cultura popular, amb la intenció de reivindicar la faceta menys coneguda i divulgada de l’escriptora. “Aquí es coneix la dona que s’interessava per tot”, ha destacat la directora del Museu de l’Escala, Lurdes Boix, que ha afirmat també que “excel·lia” en totes les arts que provava.

El museu compta també amb una peça audiovisual d’uns quinze minuts, on es repassa la vida de l’artista i on es poden sentir fragments de la seva veu (enregistrats en una entrevista poc abans de la seva mort). A més, hi crida l’atenció una cortina metàl·lica en què s’ha gravat la cara de Caterina Albert.

Pel que fa al jardí modernista, es tracta d’un espai exterior amb una font, un estany i diverses escultures dedicades a la reconeguda escriptora, que els darrers anys ja s’ha utilitzat com a escenari per a diferents tipus d’espectacles, com concerts, presentacions o recitals poètics. I, finalment, la torreta -amb un espectacular finestral amb vistes al mar- se centra en la figura de Lluís Albert, com a músic i curador del llegat de Caterina Albert, la seva tia i padrina.

“La inauguració representa un pas més en la protecció del nostre patrimoni enfocat a la figura més destacada del municipi, que és Caterina Albert”, ha recollit l’alcalde, que també ha volgut destacar la figura del seu nebot Lluís Albert “com un destacat exponent de la música clàssica al territori”. Per la seva banda, el secretari general del Departament de Cultura de la Generalitat, Josep Maria Carreté, ha destacat la possibilitat que ofereix el nou espai de “poder conèixer Caterina Albert en la globalitat de la seva obra”.

Tercer espai museístic

El recinte del Clos del Pastor és el tercer vèrtex d’un triangle museístic dedicat a Víctor Català a l’Escala. I és que, el 2018, es van inaugurar dos espais al municipi dedicat a la figura de Víctor Català. Un d’ells és a la segona planta de l’Alfolí de la sal, dedicat l’obra ‘Solitud’, que la consagrà com a escriptora. L’altre, a la capella de Santa Reparada de Cinc Claus, obert només a través de visites del Museu de l’Escala i que projecta la vinculació de l’escriptora amb el món rural.

El Clos del Pastor

La finca del Clos del Pastor, ubicada al passeig Lluís Albert, va ser construïda el 1915 per una admiradora de Víctor Català, Antònia Bartomeu i Baró, de Reus, amb la voluntat de fer-hi tertúlies literàries. Bartomeu va acabar cedint la casa a l’escriptora i a la mort d’aquesta, l’heretava el seu nebot i fillol Lluís Albert, que el 1975 va decidir inaugurar al seu torn el Museu-Arxiu Víctor Català, ampliant l’antiga caseta del jardiner en el recinte del Clos del Pastor.

L’any 2017, Lluís Albert va donar el fons literari i artístic de l’escriptora a l’Ajuntament de l’Escala perquè tothom pogués gaudir de la seva obra i del seu llegat. L’Ajuntament, per la seva banda, va adquirir la finca Clos del Pastor per divulgar l’obra de l’escriptora i ha pogut restaurar-la i rehabilitar-la amb quatre fases, gràcies a l’ajuda de diverses subvencions de la Diputació de Girona.

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, d’altra banda, ha estat restaurant el fons literari i artístic de l’escriptora aquests darrers anys i el MAC-Empúries ha col·laborat també en la restauració i custòdia de peces arqueològiques. Els manuscrits, entre els quals destaca el de l’obra ‘Solitud’, són custodiats a l’Arxiu Històric, situat a la segona planta de l’Alfolí de la Sal-Museu de l’Escala.

Durant la inauguració del nou espai del Clos del Pastor, també s’ha presentat un llibre divulgatiu de Caterina Albert -que es ven a 12 euros-, amb guió (igual que l’audiovisual) de l’arxivera i directora del Museu, Lurdes Boix. La museografia es va encarregar a l’empresa BBCR, mentre que l’audiovisual l’ha realitzat la productora 24 Imatges per Segon.

Visites gratuïtes fins a final d’any

Aquest diumenge, a les dotze del migdia, continuaran els actes d’inauguració de l’espai amb un homenatge a Lluís Albert, músic de professió i nebot de l’escriptora. Durant l’acte es farà concert de violoncels a càrrec de Josep i Ramon Bassal, amb lectura de poemes a càrrec d’Anna Casas i dansa a càrrec d’Isabel Ruiz de Villa. Lluís Albert obtingué la Creu de Sant Jordi l’any 2019, tant per la seva faceta de compositor i músic com per la de curador del llegat de la seva tia durant més de 40 anys.A partir de les deu del matí i fins a tres quarts de dotze, avui també faran visites guiades gratuïtes als diferents àmbits del Clos del Pastor. A més, aquesta oferta s’allargarà fins a finals d’any amb visites cada dissabte. A partir del 2025, ja seran de pagament i s’actualitzaran els horaris de visita.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.