Altres

Tradicions

Garantit el relleu de la Fia-faia de Bagà

Mestres faiaires ensenyen als més petits, gràcies a un projecte intergeneracional, com crear les torxes o plantar l’herba que s’utilitza per fer-les

“Estic con­vençut que aquesta festa no es perdrà mai”, asse­gura Llo­renç Pedrals, mes­tre fallaire de 90 anys que par­ti­cipa en un pro­jecte inter­ge­ne­ra­ci­o­nal per man­te­nir viva la Fia-faia. la vigília de Nadal, el 24 de desem­bre, Bagà i Sant Julià de Cer­da­nyola, a l’Alt Ber­guedà, se cele­bra aquest ritual que té simi­li­tuds a d’altres fes­tes que se cele­bren al Piri­neu durant el sols­tici d’estiu. Que es faci a l’hivern ha fet que sigui una de les fes­tes fallai­res més des­co­ne­gu­des del país, però el seu relleu està garan­tit. Els més grans expli­quen als més petits l’art de crear una faia (torxa), com con­ser­var la festa o, fins i tot, com plan­tar l’herba amb la que es fabri­quen les faies que després es cre­men.

Pedrals és el fallaire més antic dels Piri­neus. Encara puja cada any fins al Siti, el punt on, quan el sol s’amaga rere les Penyes Altes de Moi­xeró, comen­cen a bai­xar amb les faies fins al poble, en un recor­re­gut que dibuixa una ser­pent per la mun­ta­nya. “Diuen que és molt espec­ta­cu­lar, però jo no ho he vist mai des del poble. Ho ha de ser, és una serp de foc”, subrat­lla a l’ACN. Ell és un dels mes­tres fallai­res que ense­nyen la tra­dició als més menuts en un pro­jecte inter­ge­ne­ra­ci­o­nal que implica els mes­tres faiai­res del poble i l’escola Gal­ce­ran de Pinós de Bagà. La direc­tora del cen­tre, Lara Sanz, des­taca que ser­veix perquè els infants cone­guin la tra­dició. Per a l’Eloi, de 6 anys, és una de les fes­tes més boni­ques. Hi va cada any amb la seva família i explica que li agrada molt cre­mar la faia. Des de fa un temps, a l’hort de l’escola hi ha un espai reser­vat per plan­tar l’herba faiera. La febre per tenir faia fa que alguna gent recol·lecti l’herba fora de tem­po­rada, quan la planta encara és verda. Això pro­voca que la planta no tin­gui temps per fer caure les lla­vors i costi més de rege­ne­rar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia