Art

art

Missió restauradora per salvar el mural modernista ‘Al·legoria del transport’, de Pere Viver

Les obres d’art emplaçades fora dels museus acos­tu­men a ser vul­ne­ra­bles perquè sovint s’ubi­quen en llocs amb con­di­ci­ons ambi­en­tals més ines­ta­bles. És el cas del mural Al·lego­ria del trans­port, de l’artista Pere Viver i Ayme­rich (1872-1917), que decora el vestíbul del Palau d’Indústries de Ter­rassa, seu actual de l’Escola Supe­rior d’Engi­nye­ries Indus­trial, Aero­es­pa­cial i Audi­o­vi­sual (ESE­IAAT) de la Uni­ver­si­tat Politècnica de Cata­lu­nya-Bar­ce­lona Tech (UPC). Arrel d’unes esquer­des apa­re­gu­des recent­ment, serà sotmès a una pro­funda res­tau­ració. Se’n farà càrrec el taller Bblasi de Tiana, capi­ta­ne­jat per Berta Blasi, de repu­tació al sec­tor per la seva exper­tesa en obres sobre paper.

Al·lego­ria del trans­port n’és, de paper, pin­tat amb tremp de cola. I gegantí: fa 11 metres de llarg per 2,24 metres d’ample. Està pen­jat a la paret a una alçada de qua­tre metres. I té una llarga història: Viver el va crear el 1904, en una època d’efer­ves­cent cre­a­ti­vi­tat en una Ter­rassa rica i plena ads­crita al moder­nisme.

La UPC ja ha ento­mat els dar­rers catorze anys dues repa­ra­ci­ons d’aquesta peça. La pri­mera va ser el 2011, degut a les humi­tats que patia. La segona, el 2016, a propòsit de les refor­mes de l’edi­fici històric de l’ESE­IAAT. La uni­ver­si­tat vol ara una inter­venció “a fons i exhaus­tiva, de gran abast, que sigui defi­ni­tiva i pugui con­ser­var en bones con­di­ci­ons aquesta obra ja icònica del patri­moni ter­ras­senc durant molt de temps”, asse­nya­len en una nota de premsa.

Entre demà diven­dres i dis­sabte es durà a terme l’ope­ra­tiu per des­pen­jar i tras­lla­dar el mural a Tiana, on rebrà les cures que reque­reix durant un procés que s’allar­garà fins al juny, quan és pre­vist que el mural torni a embe­llir el hall de la facul­tat.

El vestíbul de l’Escola Indus­trial de Ter­rassa està orna­men­tat amb dos murals que repre­sen­ten tot el procés de la indústria lla­nera. El que penja de la paret dreta repre­senta el trac­ta­ment de la matèria pri­mera, la tin­tura, la fila­tura i, final­ment, el tis­satge. El mural de l’esquerra, el que es res­tau­rarà, evoca la indus­tri­a­lit­zació que va mar­car la manera de tre­ba­llar a finals del segle XIX i que va can­viar la soci­e­tat en tants aspec­tes. El més sig­ni­fi­ca­tiu d’aquest mural és el trans­port. Viver va pin­tar un tren de vapor amb el seu canvi d’agu­lles, un gran buc de vapor i la bar­cassa que apro­pava la mer­ca­de­ria al port. També s’hi veu el trans­port a bast, amb un magnífic cavall que trans­porta un motor de cor­rent con­ti­nua. Final­ment, mos­tra una ins­tal·lació d’uns llums d’arc vol­taic. I també són pre­sents les per­so­nes que hi tre­ba­lla­ven, un tes­ti­moni de la seva tasca, de la manera de ves­tir i del tipus d’ofi­cis auxi­li­ars amb que comp­tava la indústria d’ini­cis del segle XX.

A més de la seva dedi­cació com a pin­tor, Pere Viver va ser pro­fes­sor a l’Escola d’Arts i Ofi­cis de la mateixa Escola Indus­trial que va deco­rar amb el seus murals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.