Cultura

Les rutes culinàries i literàries del Pallars arriben fins a Madrid

La Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, la Dipu­tació de Lleida i el Con­sell Comar­cal del Pallars Sobirà dona­ran a conèixer, el pro­per dia 1 d'octu­bre al Cen­tre Blan­querna de Madrid, les rutes literàries que s'han creat al Pallars Sobirà i la seva gas­tro­no­mia autòctona. S'han apro­fi­tat 5 novel·les ambi­en­ta­des al Pallars per crear aques­tes rutes i lli­gar-les amb la cuina que es fa a la comarca. Pel que fa a la degus­tació gas­tronòmica es ser­vi­ran plats carac­terístics palla­re­sos que apa­rei­xen a les novel·les i s'acom­pa­nya­ran de frag­ments dels lli­bres. Es vol ofe­rir un pro­ducte dife­ren­ciat i que pot aju­dar a deses­ta­ci­o­na­lit­zar el turisme.

Apro­fi­tant novel·les ambi­en­ta­des al Pallars com són el Viatge al Piri­neu de Lleida de Josep Maria Espinàs, Viatge al Piri­neo de Lérida de Camilo José Cela, Les Veus del Pamano del Jaume Cabré, Pedra de Tar­tera de la Maria Bar­bal i Tor, tretze cases i tres mort del Car­les Porta s'han creat rutes literàries per pro­mo­ci­o­nar el ter­ri­tori. S'han esco­llit aques­tos lli­bres perquè han tin­gut un èxit nota­ble i perquè han estat tots ells traduïts als cas­tellà i per tant són d'accés fàcil als lec­tors de Madrid i de la resta de l'estat. Algu­nes d'aques­tes rutes ja estan senya­lit­za­des i altres com la de Tor es farà en breu.

L'objec­tiu és pro­mo­ci­o­nar el Pallars Sobirà com a comarca literària i gas­tronòmica. El res­pon­sa­ble dels Ser­veis Ter­ri­to­ri­als de Turisme a Lleida, Vidal Vidal, ha expli­cat que poques vega­des una comarca ha donat tanta lite­ra­tura i bona gas­tro­no­mia. Vidal Vidal ha dit que es un acte que es farà de manera espe­cial amb el Pallars Sobirà i que no es repe­tirà a d'altres comar­ques donat que no s'hi donen els requi­sits d'ins­pi­ració literària unit amb excel·lències culinàries.

Vidal ha afe­git que si en un futur es van tra­duint altres novel·les ins­pi­ra­des al Pallars o n'apa­rei­xen de noves no hi haurà cap pro­blema en incor­po­rar-les a les rutes literàries.

L'Asso­ci­ació gas­tronòmica La Xicoia serà l'encar­re­gada de pre­pa­rar els dife­rents plats -gire­lla, palpís, con­fi­tat, fili­berto- i fer una exhi­bició de la cuina palla­resa a Madrid. El cui­ner Sergi Arola serà l'encar­re­gat de pre­sen­tar la gas­tro­no­mia i el direc­tor dels ser­veis ter­ri­to­ri­als de Cul­tura a Lleida, Fer­ran Rella, el lite­rari.

Patrick Tor­rent, sub­di­rec­tor de Turisme de Cata­lu­nya, ha expli­cat que es tracta d'una de les mol­tes pre­sen­ta­ci­ons que des de Turisme de Cata­lu­nya s'han fet a Madrid foca­lit­za­des a pre­sen­tar pro­pos­tes molt específiques i molt con­cre­tes a un públic que coneix Cata­lu­nya força bé com a des­ti­nació. Tor­rent ha expli­cat que s'han d'apro­fi­tar els mer­cats de pro­xi­mi­tat per pre­sen­tar-los pro­pos­tes diver­si­fi­ca­des i deses­ta­ci­o­na­lit­za­des com són les rutes literàries i gas­tronòmiques que ofe­reix el Pallars Sobirà. Tor­rent ha dit que a Madrid ja es coneix el Pallars però que segu­ra­ment els falta conèixer aques­tos ele­ments que el fan una des­ti­nació específica i sin­gu­lar.

Vidal Vidal ha dit que aques­tes rutes també s'han creat pen­sant amb el turisme ale­many que té molt interès amb algu­nes d'aques­tes novel·les com es va demos­trar a la pas­sada Fira de Frank­furt amb Pedra de Tar­tera de la Maria Bar­bal i Les Veus del Pamano del Jaume Cabré.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.