ALTRES
La cultura construeix un pont de trobada internacional al Festival Incert
Durant tres mesos es programen accions d’arts en viu, cinema, fotografia i realitat virtual per apropar les experiències de Palestina, Colòmbia i el Kurdistan
El nou festival s’implanta en 17 municipis
Incert és el nom del nou festival cultural que pretén apropar protagonistes de Palestina, Colòmbia i el Kurdistan. Des d’aquest dijous i fins al pròxim 25 de maig, es desenvoluparà en 17 municipis: Barcelona, Cornellà de Llobregat, Gualba, Manresa, Mollet del Vallès, Girona, Granollers, Olot, Sant Boi de Llobregat, Terrassa, Sant Feliu de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Vilassar de Dalt, la Seu d’Urgell, Miravet, Vilafranca del Penedès i Inca (Mallorca).
L’Associació Catalana Per la Pau (ACP) i International Action for Peace (API) aplegaran un centenar d’artistes en accions de música, teatre, dansa, titelles, cinema, fotografia i realitat virtual. Entre els equipaments i entitats que formen part del festival s’hi troben L’Auditori, la Sala Beckett, el Centre Artesà Tradicionarius, el Teatre Auditori de Granollers, el Teatre Principal d’Olot o la Fira Mediterrània de Manresa. Dijous s’inaugura l’Incert amb un concert de fusió palestina i catalana amb l’Al Kamandjati Ensemble, l’ESMUC, Taller de Músics i Cordes del Món a L’Auditori de Barcelona. El concert es repetirà posteriorment a Vilassar, Mollet i Manresa.
La vinculació amb entitats potenciarà els processos creatius compartits entre artistes internacionals i autòctons. El resultat d’aquestes trobades se sumarà al cartell d’activitats de l’Incert. Més enllà dels espectacles, se celebrarà també una jornada que girarà al voltant de bones pràctiques de polítiques públiques culturals, així com de reptes i oportunitats en els enfocaments de drets humans i gènere, que aplegarà a professionals de la gestió i la programació cultural de tot el país. Cultura i Drets Humans: Reptes i Transformacions serà el 13 de març.
Xavier Cutillas, president de l’ACP, ha explicat que aquesta primera edició el festival girarà entorn la “violència endèmica” de tres pobles: el Kurdistan, Colòmbia i Palestina. Al seu entendre, l’art i la cultura “afavoreixen” al diàleg, la comprensió i l’intercanvi, i que històricament han estat “mecanismes poderosos” de trobada entre els pobles. La directora del Festival Incert, Teresa Palop, s’ha encarregat d’explicar el paper dels artistes, “veus actives de resistència” davant la vulneració dels drets humans, tal com recull l’agència ACN.
El director del primer espectacle de l’Incert, Iyad Staiti, s’ha mostrat confiat que les persones encara són “bones” i creu en el dret internacional i la música. Ha lamentat, però, que Israel sempre actuï fora de la llei i que si s’apliqués Palestina viuria “en pau”. La veu del primer concert, Irene Zugaza, s’ha manifestat en una línia similar assegurant que “matar una cultura comporta matar un poble” i ha qualificat de “necessària” una comunicació amb la cultura palestina per evitar-ne l’assassinat per part d’Israel.