Cinema

Nicolas Philibert

Documentalista

“Fer una pel·lícula no és crear imatges, és construir una mirada”

El director de ‘Ser y tener’ ha estrenat a Filmin el documental ‘La màquina d’escriure i altres fonts de problemes’

“Diuen que als centres de salut mental hi ha gent perillosa, i potser és cert que n’hi ha, però menys que en altres llocs”

La parla és potser el més bonic que tenim, però quan és filmada, sovint està mal filmada
Jo recullo la paraula, no la dono. Donar la paraula és com estar una mica per sobre de les persones
Als centres de salut mental hi ha gent profundament sensible, intel·ligent i que s’emociona molt
La gent té dret a mirar la càmera, a parlar amb mi. A les meves pel·lícules intento construir una relació

L’empatia deu formar part de les qualitats d’un bon documentalista, i Nicolas Philibert (Nancy, França, 1951) en té per donar i per vendre. Aconseguir que les persones obrin casa seva i el seu cor no és una tasca fàcil, però aquest cineasta ho ha aconseguit, càmera en mà, fins a traspassar fronteres: molts recordem com Être et avoir (Ser y tener), documental estrenat el 2002, va batre rècords de públic en sales comercials de França i arreu del món, i va canviar a molta gent la percepció del documental.

Filmin ha estrenat fa poc els seus documentals Averroès & Rosa Parks i La màquina d’escriure i altres fonts de problemes, que formen un tríptic amb A l’Adamant , que li va valer l’Ós d’Or de la Berlinale 2023 i també està disponible a Filmin, tots subtitulats en català. Un centre de salut mental de París ha inspirat aquests tres films. El cineasta va ser convidat al BCN Film Fest, on va presentar La màquina d’escriure..., i vam tenir l’ocasió de parlar amb ell.

Per què li interessava parlar d’un centre de salut mental com el de l’Adamant?
El món de la psiquiatria és particularment interessant, per a mi, per mil i una raons. Els clixés diuen que als centres de salut mental hi ha gent perillosa, amb problemes seriosos, i potser és cert que n’hi ha, però menys que en altres llocs. La violència dels pacients normalment és cap a ells mateixos. Són gent profundament sensible, molt intel·ligent i que ens emocionen molt. Com que molts viuen al marge, amb ells hi ha molt per aprendre, sobretot de nosaltres mateixos.
Per què una trilogia?
Les tres pel·lícules que he fet són complementàries, mostren tres aspectes d’un lloc molt concret, un centre de psiquiatria de París. L’Adamant és un centre de dia, però no és el típic espai on hi sol haver aquests centres, és un centre flotant creat al centre de la ciutat, però, alhora, és com si estiguessis fora. Averroès & Rosa Parks està basat en les converses de pacients i psiquiatres, però no parlen de psiquiatria. Pots sentir parlar de Nietzsche, d’Aristòtil... La màquina d’escriure i altres fonts de problemes parla de com acompanyen els infermers als pacients a casa seva, els ajuden a solucionar petits problemes domèstics, alguna cosa que no funciona a casa. Fem quatre visites a domicilis.
Què el va motivar, en concret, per fer ‘La màquina d’escriure i altres fonts de problemes’?
És ben senzill. Inicialment, tenia al cap fer A l’Adamant, i tenia el finançament per a una sola pel·lícula, però pel camí vaig tenir dues o tres idees més. Vaig filmar alguns pacients que van venir a l’Adamant, però estaven hospitalitzats, i els vaig anar a veure a l’hospital. Vaig començar a conèixer altres pacients. I durant el procés va sorgir el desig de fer una pel·lícula diferent, filmant entrevistes entre psiquiatre i pacient. En paral·lel, va sorgir la idea de fer una tercera pel·lícula, La màquina d’escriure... També va néixer durant el rodatge d’A l’Adamant, quan em vaig assabentar que alguns cuidadors que sabien una mica de bricolatge, electricitat, muntar mobles..., anaven a casa de pacients a ajudar-los. S’anomenen l’Orquestra. Quan vaig saber que havien d’anar a casa del Patrice perquè tenia la màquina d’escriure espatllada, vaig demanar si hi podia anar. Va ser la primera visita. La segona és a casa de la Muriel i la tercera és a casa del Frédéric.
Doneu veu als pacients...
Jo recullo la paraula, no la dono. No és ben bé el mateix. Donar la paraula és com estar una mica per sobre de les persones: “Estic per sobre teu i et dono la paraula.” No és exactament el mateix. La meva posició és força humil.
Ha volgut mostrar la seva visió del món, la seva lògica?
Intento entendre una mica aquest món, el món de la psiquiatria, a través d’algunes de les persones que coneixem a les pel·lícules. Intento mirar una mica a través dels seus ulls, estar atent a la manera com parlen les persones que filmo, a les seves paraules, a la manera com les fan servir, com les diuen. Crec que les paraules de les meves pel·lícules tenen una dimensió important. Sovint, les paraules al cinema estan una mica infravalorades. Els nord-americans diuen, amb una mica de menyspreu, que certes pel·lícules són talking heads (“caps que parlen”) i ho consideren avorrit: gent que parla, parla i parla. Però la parla és potser el més bonic que tenim. I la paraula filmada sovint està mal filmada, queda esclafada, perquè en el muntatge els directors, sobretot a la televisió, només conserven allò que es considera útil, el sentit immediat. Però el que és bonic en el discurs filmat són els silencis, els parèntesis, les digressions, les vacil·lacions, els gestos, les mirades, els lapsus de la llengua. Això és el que és bonic de filmar del discurs, no és només el significat. Tot té sentit: els gestos, la manera de seure, la manera d’ocupar l’espai... Això és el que m’agrada de filmar entrevistes, com en aquesta pel·lícula Averroès & Rosa Parks, una pel·lícula d’entrevistes. Està filmada amb temps, les entrevistes duren molt i veiem els girs i revolts del discurs de cadascú.
Sorprèn de l’Adamant aquesta manera tan personalitzada, tan humana de tractar els pacients. Què els fa diferents?
Què es fa a l’Adamant, en el fons? Es tracta d’acollir gent i no de tancar els pacients que acullen. Se’ls considera, d’entrada i primerament, com a persones, com tu i jo. I per tant és una psiquiatria que intenta mantenir-se digna, seguir sent humana, escoltant, i intenta ser inventiva. Les institucions sovint estan amenaçades, sigui a la sanitat o en altres llocs, o a l’educació, la parella..., siguin les que siguin, sempre estan amenaçades d’adormir-se, de repetir-se, de mandrejar, si se’m permet dir-ho. Estan amenaçades per la mandra o la jerarquització. I al mateix temps que atendre els pacients, hem de tractar les institucions per evitar que s’adormin. Han de seguir vives, animades pel desig. El desig ha de romandre viu. Adamant és un lloc que intenta considerar els pacients com a persones. I és un lloc que treballa constantment en aquesta qüestió: com mantenir-se viu, com seguir sent un lloc viu.
Hi ha una gran diversitat de pacients. Quan entra a la casa d’un d’ells amb la càmera descobrim tot un univers.
Sí, són persones singulars, totes són diferents. Per això no m’agrada generalitzar, perquè les generalitzacions tanquen la gent en una categoria, i no m’agraden les categories. No m’agraden les barreres, les fronteres, les categories, les etiquetes. Patrice és diferent de Muriel, que és diferent de Frédéric, etcètera. Cadascuna d’aquestes persones té el seu propi món.
Com va fer parlar els protagonistes de la pel·lícula com si la càmera no hi fos?
Crec que la gent se sent còmoda amb mi perquè no se senten jutjats. La gent sent que estic amb ells. I si els filmo, no és per parlar d’ells, és per estar amb ells. I això canvia molt. I així la gent se sent força còmoda, bastant tranquil·la. Jo sempre dic: “Si alguna cosa no funciona, tu m’atures, jo m’aturo, me’n vaig.” La gent no se sent atrapada per la càmera.
Per què diu que no ha fet un documental d’observació?
No em sento reconegut en el cinema observacional. Això implica una mirada exterior, però el meu cinema és sobretot de trobada, per descobrir. És anar a trobar el món d’avui i descobrir els altres. El terme de cinema d’observació no hi correspon bé, perquè descriu sovint una classe de cinema en què el cineasta és encara extern. Frédéric Wiseman, un cineasta nord-americà que ha fet gairebé 50 llargmetratges documentals, il·lustra millor aquest terme de cinema d’observació, perquè jo, d’una manera una mica diferent, potser estic més implicat en la relació amb la gent que filmo. És a dir, a casa meva, la gent té dret a mirar la càmera, a interpel·lar-me, a parlar amb mi. A les meves pel·lícules intento construir una relació. El meu cinema és un cinema de relacions. Les meves pel·lícules es basen a construir connexions. Podem dir que el tema de les meves pel·lícules és la mateixa pel·lícula, en certa manera, és aquesta relació que anem construint a poc a poc, seqüència rere seqüència.
Després de l’èxit de ‘Ser y tener’ (‘Avoir et être’) va arribar fins aquí la notícia que havia tingut problemes legals amb el mestre protagonista d’aquesta pel·lícula i que va anar a judici. Què va passar?
Sí. Va ser una història bastant trista, perquè el professor de Ser y tener de cop va perdre tot el sentit de la mesura, en certa manera, i va presentar querelles i querelles, i les va perdre totes. És una llàstima, evidentment. És trist per a ell. Això em va requerir molta energia, però els meus productors i jo vam lluitar molt per salvar el documental. Perquè si el professor hagués guanyat aquests casos, en certa manera, això hauria significat la mort del documental. Hauria creat una jurisprudència, un precedent.
Per a tots els documentals? Era una qüestió de fons?
Sí, era una qüestió de fons fonamental. Hauria afectat tots els documentals, per descomptat! El professor de Ser y tener [George Lórez] no és coautor de la pel·lícula. Va intentar demostrar que era coautor de la pel·lícula, que en realitat es tractava d’una ficció. Afortunadament vam guanyar, perquè, si no, hauria debilitat completament el gènere del documental, en el seu conjunt.
Avui en dia tothom té una càmera de vídeo a la butxaca i pot enregistrar qualsevol cosa. M’agradaria saber si això ha tingut alguna conseqüència en els que, com vostè, es dediquen a dirigir documentals.
És cert que avui tothom pot filmar amb el seu telèfon, amb una càmera petita. Les imatges s’han democratitzat, es podria dir. Tanmateix, no tothom fa pel·lícules. Què és fer una pel·lícula? Fer una pel·lícula no és només crear imatges. Fer una pel·lícula significa construir una història, una narració, amb plans i seqüències. I això requereix una certa distància. Posar en escena és posar alguna cosa a distància des d’un punt de vista, és construir una mirada. Pots fer una pel·lícula real amb el teu telèfon. La pregunta no és sobre la mida de la càmera o la mida de la pantalla. La qüestió és la construcció d’un punt de vista, construir una mirada, una història, un punt de vista.
Nou paradigma

‘Ser y tener’, el ‘sorpasso’ del gènere documental

Ser y tener (Être et avoir) es va estrenar el 2 de gener del 2004 a Catalunya. Té com a protagonistes Georges López, un mestre d’una escola rural al cor de França, i una dotzena d’alumnes d’entre 4 i 10 anys. Afable i proper, amb una dedicació extraordinària, el professor condueix els nois per l’aprenentatge de les diferents matèries i els guia en el camí de la vida, intervenint en les disputes i escoltant els seus problemes. Nicolas Philibert va saber traslladar a la pantalla gran la sensibilitat, afecte i curiositat amb què ensenyava aquest mestre. El film es va convertir en tot un fenomen: va omplir sales de cinema en molts països i va demostrar al públic que un documental no tenia per què estar acotat a la televisió o als festivals. El cineasta comenta, 23 anys després: “Crec que Ser y tener ha contribuït una mica a fer entendre al públic que el documental no és només una cosa reservada als especialistes, als cinèfils; que és molt més que les pel·lícules que veiem a la televisió, construïdes a partir de la informació. Va demostrar que el documental podia donar lloc a pel·lícules commovedores i divertides per al gran públic. Crec que va tenir un petit paper per desbloquejar una mica alguna cosa.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]