Patrimoni

GIRONA

Vint anys del cicle de conferències de l’Arxiu Municipal

“De la terra al plat. Omplir el cistell i proveir la ciutat de Girona” és el títol del conjunt de sessions que comencen el dijous 10 d’abril i s’allargaran fins el 5 de juny

El cicle “Conferències a l’Arxiu Municipal” arriba a la vintena edició. La proposta d’aquest any se centra en la gestió del proveïment de la ciutat, especialment pel que fa a la distribució alimentària, analitzant la gestió pública i la iniciativa privada, des de l’edat mitjana fins al present. Amb el títol “De la terra al plat. Omplir el cistell i proveir la ciutat de Girona”, les xerrades tindran lloc a l’Arxiu Municipal al llarg de set dijous entre el 10 d’abril i el 5 de juny, a les 19 h.

El punt de partida de les conferències és el proveïment d’aliments com una de les necessitats col·lectives bàsiques de tota concentració de persones, juntament amb la defensa, l’habitatge o la salubritat. A mesura que les ciutats creixen i s’adopten mesures per assegurar l’abastament estable de la població.

Al llarg de les sessions, els ponents oferiran una mirada transversal a aquesta qüestió: des de l’època medieval, on la resposta sol sorgir de la iniciativa pública, que fixa controls de qualitat i de preus i assegura el proveïment per part dels consells municipals, fins a l’actualitat, on intervé la regulació estatal, autonòmica i local. Les conferències també repassaran com la iniciativa privada del petit i mitjà comerç i els establiments comercials a gran escala han tingut un paper molt rellevant en aquesta qüestió.

Les xerrades aniran a càrrec de professionals de l’àmbit de la història, l’arquitectura i la geografia, vinculats a l’arxivística, l’ensenyament o la docència i recerca en universitats catalanes. Rosa Maria Gil Tort, historiadora i arxivera vinculada a la Universitat de Girona, és la coordinadora del cicle. Les conferències s’iniciaran aquest dijous amb una ponència que repassarà les fonts documentals municipals per estudiar com s’ha proveït i alimentat Girona al llarg de la història, a càrrec d’Anna Gironella i Sebastià Villalón, de l’Arxiu Municipal de Girona.

Les següents sessions tindran lloc el 24 d’abril i el 8 de maig. La primera abordarà com eren els mercats alimentaris, l’abastament i les finances a la Girona dels segles XIV i XV, amb del doctor en Història Medieval i investigador de la Universitat de Lleida, Albert Reixach Sala. A la segona, el professor d’Història i Geografia Xavier Solà Colomer oferirà una visió sobre el mercat i el producte a Girona en la globalització de l’època moderna.

Seguidament, dues conferències més se centren en l’abastament d’aliments durant el segle XX. D’una banda, el 15 de maig el director de la Càtedra Martí Casals de Medicina i Salut en l’Àmbit Rural de la Universitat de Girona, Joaquim M. Puigvert Solà, presentarà la relació entre serveis públics i alimentació a Girona en el tombant de segle XIX i principis del segle XX. D’altra banda, la coordinadora del cicle, Rosa Maria Gil Tort, parlarà dels canvis que va imposar la Guerra Civil en el proveïment d’aliments.

El 29 de maig serà el torn de les professores de la Universitat de Girona Nàdia Fava i Anna Roca Torrent, amb una ponència sobre els mercats, l’alimentació i la globalització a la Girona contemporània. Aquest any el cicle incorpora la “Conferència Convidada”, impartida per una persona especialista en el tema que aporti una visió més enllà de Girona. La conferència anirà a càrrec de Mercè Renom Pulit, historiadora de reconegut prestigi internacional especialitzada en la història de l’alimentació com a història quotidiana.

El Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l’Ajuntament organitza anualment aquest cicle des de l’any 2006, amb l’objectiu de promoure el coneixement històric sobre la ciutat de Girona, especialment a partir de recerques en patrimoni documental. El recull de les presentacions es publica posteriorment com a monografia, amb el mateix to rigorós i divulgatiu de les conferències.

Totes les conferències són gratuïtes, però per limitacions d’aforament es recomana inscripció prèvia per telèfon o per correu electrònic (972 22 15 45, a/e: [email protected]). El cicle es podrà seguir en directe mitjançant la pàgina de retransmissions en directe de l’Ajuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]