societat
Ha mort Pere López Sánchez, autor d’assajos sobre lluites socials i memòria urbana
Exprofessor del Departament de Geografia de la Universitat de Barcelona
L’exprofessor de la Universitat de Barcelona, Pere López Sánchez, va morir el dia 5 d’abril, a l’edat de 68 anys, segons ha fet saber la mateixa universitat: “Professor, investigador, militant i activista, va ser un company que ens va incitar a qüestionar la nostra normalitat acadèmica” “Des de la Facultat volem enviar el nostre condol a família, amics i companys”.
Va néixer a Barcelona el 1956 en el si d’una família humil. El seu pare havia nascut a les barraques de Montjuïc la seva mare a la Torrassa. Des de la dècada dels setanta es va bolcar en indagar en les diverses lluites socials que hi ha hagut al llarg de la història a la capital catalana: “des de la primera vaga general que es fa a l’estat, el 1855, passant per la fundació dels sindicats, l’ebullició anarquista i totes les revoltes” deia en una entrevista l’any 2013 a la revista Rambla. Algunes de les seves obres més destacables en aquest àmbit van ser: El centro histórico, un lugar para el conflicto (1986), Un verano con mil julios (1993) i Rastros de rostros en un prado rojo y negro (2013), teixint una relació entre passat i present a la memòria social urbana. També va participar en diverses obres col·lectives d’editorials com Alikornio, Traficantes de Sueños o Virus, i va publicar obres clau per a la crítica del model Barcelona: Barcelona marca registrada: un model per desarmar (2004) i, més recentment, Barcelona metròpoli-empresa. Crítiques pràctiques per desarmar la marca (2023). En la mateixa entrevista explicava que sempre havia tingut curiositat per la història de la seva ciutat, Barcelona, i per com es vivia en ella, sobretot per conèixer i explicar com es definien les persones comunes, les anònimes, i entendre com aquesta gent sempre estava preparada per fer la revolució el dia que calgués. Als darrers anys va estar al centre de les seves preocupacions la relació entre la qüestió rural, el territori i la metròpoli, i d’aquí va sorgir la idea de coordinar l’obra Ensayos de agitación rural. Rehabitar el campo vaciado (2022).
Com a docent, segons expliquen des de la universitat, les seves classes es van convertir en veritables espais de reflexió crítica i de descoberta profunda per als seus alumnes.