La Processó de la Sang de Perpinyà podria ser un dels tresors del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra
CATALUNYA
La Processó de la Sang de Perpinyà s'ha convertit en candidata a esdevenir un dels deu tresors del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra segons ha informat l'organització Capital de la Cultura Catalana (CCC), impulsora de la iniciativa. CCC desenvolupa la campanya d'elecció dels deu tresors del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra, amb la voluntat de promoure, divulgar, sensibilitzar i salvaguardar el ric patrimoni cultural immaterial català i andorrà. Altres candidatures admeses fins ara són, per exemple, el patrimoni literari català, la Processó i la Dansa de la Mort de Verges, la Catalunya Exterior, la Passió de Sant Fructuós de Tarragona i la sardana.
Altres candidatures són els castells, l'Escolania de Montserrat, la Foguera de Sant Joan, la Cantada d'havaneres de Calella de Palafrugell, la Passió de Cervera, la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega, la Festa del Serpent de Manlleu, la Diada de Sant Jordi, el so de la tenora i la Processó del Sant Enterrament de Tarragona. Al web d'aquesta entitat hi ha tota la informació per a fer propostes de candidatura, les quals es poden presentar fins el 15 d'abril d'aquest any. El patrimoni immaterial es defineix, segons la convenció per a la protecció del patrimoni immaterial de la UNESCO, com els usos, representacions, expressions, coneixements i tècniques que les comunitats, els grups i, en alguns casos, els individus reconeixen com a part integrant del seu patrimoni cultural.
La Processó de la Sang
Els orígens de la processó del Divendres Sant de Perpinyà, anomenada processó de la Sanch, són de 1416. Aquell any es va fundat la Confraria de la Sanch, Preciosa Sang del Senyor, a l'Església de Sant Jaume de Perpinyà, després de la predicació de Sant Vicenç Ferrer, monjo dominicà. A més de l'aspecte espiritual, l'objectiu de la Confraria era la commemoració de la Passió a través de les processons i l'assistència als presoners i als condemnats a mort abans, durant i després de la seva execució. Al segle XVIII, la processó va ser prohibida, perquè era considerada com massa barroca i espanyola al gust de les autoritats franceses. Durant més d'un segle, la Confraria de la Sanch va sobreviure intramurs en l'església de Sant Jaume. És l'any 1950, sota l'impuls de Josep Deloncle, iniciador de la Casa Pairal, que les processons, amb la desfilada de misteris, van reprendre el seu itinerari entorn del centre ciutat de Perpinyà. I és així cada Divendres Sant. Segons l'organització, cada any el públic respon de manera massiva. Més agnòstics i curiosos que realment implicats com els fidels d'abans, els nombrosos espectadors senten, malgrat tot, la fervor calorosa d'aquesta manifestació.
CCC s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004.