Cultura

El degà dels periodistes defensa el paper de Sentís en la transició davant els col·legiats revoltats

El degà del Col·legi de Periodistes, Josep Carles Rius, ha respost a la polèmica provocada pel cas Sentís amb una carta enviada a cada un dels 19 membres de la junta que presideix, sis dels quals han signat un escrit de queixa per la decisió d'haver acollit l'acte de lliurament de la Medalla al Mèrit del Treball a Carlos Sentís.

El passat franquista de Sentís va revoltar el Grup Barnils, que va redactar una carta de protesta. El text va ser signat per una cinquantena de col·legiats en quatre dies i enviat aquest dimarts a Rius. La carta reclamava al degà que admetés que havia estar un error acollir la cerimònia organitzada pel ministeri de Treball i rectifiqués els elogis dedicats a Sentís en el discurs que va llegir durant l'acte.

En la seva resposta als membres de la junta, Rius es manté en la seva posició, insisteix que "Sentís va ser degà del Col.legi de Periodistes de Catalunya i president del Centre Internacional de Premsa de Barcelona durant 18 anys" i matisa que, malgrat que no va ser elegit com a degà en unes eleccions, "va contribuir a fer la transició de les velles Associacions de la Premsa al Col.legi aprovat pel Parlament de Catalunya".

També indica que el periodista, que ara té 97 anys i que el 26 de gener de 1939 va entrar a Barcelona amb les tropes franquistes vestit de militar, "va participar en la transició política i aquest paper li va ser reconegut amb la Creu de Sant Jordi que li va atorgar el President Jordi Pujol l’any 1986". "Penso que la presència a l’acte d’entrega de la medalla del conseller Joan Manuel Tresserras expressa també aquest reconeixement", afegeix.

Sobre el seu discurs, Rius puntualitza: "Les paraules que hi vaig pronunciar van ser fruit d’una decisió molt meditada i convençuda. No crec pertinent, per tant, que hagi de fer-me enrere del que vaig dir. Vaig considerar –i ho ratifico- que la transició va contribuir a crear un esperit de concòrdia i reconciliació que hem de seguir reivindicant i entenc que la Medalla al Mèrit del Treball es un guardó estrictament laboral, un reconeixement professional sense implicacions ideològiques."



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.