Cultura

18 milions per al Romànic català

El president de la Generalitat, José Montilla, i el president de La Caixa, Isidre Fainé, van firmar ahir un conveni de col·laboració pel qual l'entitat financera es compromet a finançar el programa Romànic Obert, amb una aportació per als pròxims cinc anys (2009-2013) de 18.275.000 euros, distribuïda en actuacions de restauració, conservació i difusió en 74 monuments de 25 comarques de Catalunya.

Aquest projecte "servirà per accentuar el valor afegit que el Romànic té per a la marca Catalunya i per a la nostra projecció internacional", va raonar Montilla, per qui es tracta d'un "programa de país que valora i enalteix el nostre passat". A més, el president va voler recordar els historiadors, arqueòlegs i polítics de l'Institut d'Estudis Catalans i de la Mancomunitat de Catalunya que fa un segle van redescobrir i salvar el patrimoni Romànic, uns homes que avui "aplaudirien" aquesta projecte.

Nou marc de relació
Romànic Obert serveix, a més, per fer un gir en la col·laboració de les entitats financeres amb les polítiques culturals del govern. A partir d'ara, cada entitat es vincularà a un programa concret i planificat per un període que vagi més enllà d'un any. En aquest sentit, el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, va destacar que estem davant de "la intervenció planificada, intensiva i integral de més envergadura feta mai amb participació privada sobre el patrimoni romànic català". Tresserras també va destacar el valor econòmic d'aquest patrimoni, "que atrau activitats de tota mena, no només turístiques", i va aprofitar per reclamar al govern de l'Estat una millor llei de mecenatge: "El nostre marge d'intervenció és tan escàs que no val la pena fer una llei catalana", va reconèixer. També va admetre que la conselleria no té prou recursos per atendre totes les necessitats patrimonials del Romànic català, fet que en part queda ara pal·liat amb l'aportació de La Caixa. El seu president, Fainé, va remarcar que per l'entitat, aquesta aposta patrimonial és nova i se suma a les polítiques socials per a les quals va néixer.

Dels diners que s'aportaran, 15,1 seran per a restauració i 3,1 per a difusió, inclosa la nova senyalització dels monuments, un portal d'internet, beques d'investigació, tallers per a nens i una exposició que itinerarà per diferents capials europees. Una comissió mixta s'encarregarà de fer el seguiment del projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona