Cultura

La bona salut del Tradicionàrius

Kepa Junkera, Mercedes Peón i els 20 anys d’El Pont d’Arcalís al Palau de la Música són els plats forts del 23è festival de música folk i d’arrel

Gràcies a la finalització de les obres al CAT que durant tres anys van provocar una certa dispersió i gràcies també a la consideració de festival estratègic per part de l’ICIC, l’any passat el Tradicionàrius va aconseguir fer un salt endavant qualitatiu en diversos aspectes però sobretot en la seva programació, una millora que aquest any no només es consolida sinó que fins i tot se supera.

“Lluny d’adormir-se, a cada edició el Tradicionàrius es renova”, assegurava Ramon Fontdevila, director de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat, ahir durant la presentació del cartell d’aquesta 13a edició, del qual destaquen Mercedes Peón, l’exponent més clar del nou ressorgiment musical de l’escena gallega, i l’acordionista basc Kepa Junkera, que per primera vegada oferirà dos concerts al festival: el 4 i 5 de març. I ho farà acompanyat pel quartet de la Provença Melonius, amb qui presentarà un nou treball conjunt titulat Fandango.

Nous treballs
El tret de sortida del Tradicionàrius 2009 el donarà divendres que ve, 15 de gener, el quartet de música folk Radiokuartet, que presentarà el nou disc, Balleu?, del qual ahir, abans de la presentació, en van oferir un tast. El director del festival, Jordi Fàbregas, explicava que, a més d’aquest nou àlbum de Radiokuartet, “com cada any, el festival acollirà presentacions dels últims discos d’alguns dels grups convidats, com Els Groullers, Bauma, Abeniara, la Romàntica de Saladar, La Mata de Jonc, Ton Rulló i la Pegebanda, El Petit de Cal Eril i Sol i Serena”.

També s’estrenaran un parell d’espectacles com Les anxoves de l’Escala, de Carles Belda i Joan Garriga, en el cap de setmana monogràfic dedicat a l’acordió diatònic, i Voldria tindre el talent, de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, a la clausura.

A més a més, entre la programació hi ha algunes propostes sorgides de col·laboracions amb d’altres festivals o institucions. És el cas del concert d’El Pont d’Arcalís al Palau de la Música Catalana per celebrar els 20 anys, el del Nuevo Mester de Juglaría a L’Auditori per commemorar el 40è aniversari o la sinergia establerta amb el festival La Marca Eurofolk, d’Itàlia, per la qual el 19 de març el grup Traballo actuarà a Barcelona i, després, Sol i Serena ho farà a Itàlia. També hi ha molts punts de contacte amb el Barnasants –que també comença el 15 de gener–, com Carlos Mejía Godoy, Carles Belda o l’espectacle Mar Mur.

En total mig centenar d’actuacions majoritàriament de grups de Catalunya, València i Balears però també algun d’internacional, que es faran entre el 15 de gener i el 26 de març i que “testimonien la bona salut de la proposta i la bona salut de la resposta”, segons Fontdevila.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cinema

‘Mexican Dream’, de Laura Plancarte, corona el palmarès de DocsBarcelona

Barcelona
Arts escèniques

El Festival Z acollirà 16 projectes escènics

Girona

Últim dia per veure les noves tendències del circ al Trapezi

REUS

Les Festes de Maig omplen els carrers de música i cultura popular

LLEIDA
CrÒnica

Ricky Gil i Biscuit, un bon treball d’arqueologia

dit o fet per dones

La pedra seca com una resistència

Música

In-Somni obre demà a Besalú, amb Bigott, una nova edició itinerant

besalú
música

El vidrerenc Àlex Pérez presentarà ‘Tot el que som’ al Festival Espurnes de Llagostera

vidreres
música

Sven Väth encapçalarà el cartell del festival electrònic Delirium

cassà de la selva