Cultura

Sinde es presenta al Senat com a "ministra de les cultures" i CiU i l'Entesa l'hi agraeixen

El senador i exconseller de Cultura Jordi Vilajoana assegura que, si el primer ministre del ram de la democràcia hagués fet el mateix gest, CiU no demanaria ara la desaparició d'aquest departament del govern espanyol. L'Entesa li reclama "polítiques de canvi perquè es respecti la realitat plurilingüística i pluricultural"

La ministra Ángeles González-Sinde s'ha presentat aquest dijous al Senat com a "ministra de les cultures d'Espanya" i ha reivindicat la necessitat de l'existència del seu departament "mentre hi hagi obstacles a la creativitat".

Amb aquest plantejament ha acudit a la seva primera compareixença a la cambra alta espanyola. El missatge és una resposta directa al qüestionament del ministeri de Cultura que fan ERC i CiU, ja que les competències estan traspassades a les comunitats autònomes.

I la tria d'aquesta presentació ha servit a González-Sinde per ficar-se a la butxaca el grup de CiU al Senat, o almenys el seu portaveu. Jordi Vilajoana, exconseller de Cultura de la Generalitat, ha agraït el gest de la minsitra, i li ha arribat a dir que no haurien demanat l'eliminació del seu departament si els seus predecessors haguessin tingut la mateixa actitud. "Si el primer ministre de Cultura de la democràcia s'hagués presentat com a ministre de les Cultures d'Espanya, segurament el programa electoral de CiU no inclouria avui com a objectiu la desaparició d'aquest departament".

Actualment, a l'equip de González-Sinde hi ha l'exeurodiputat de CiU Ignasi Guardans, destronat pel seu mateix partit per substituir-lo per Ramon Tremosa com a candidat a les eleccions europees d'aquest diumenge 7 de juny.

També el grup de l'Entesa Catalana de Progrés (PSC, ERC  i ICV-EUiA) ha agraït a la ministra el plantejament que ha fet, però ha demanat que aquesta declaració d'intencions es tradueixi "en una realitat". L'Entesa ha recordat que González-Sinde compareixia a petició seva per fer-li explicar "la utilitat del ministeri de Cultura, ja que les competències estan transferides" i per reclamar-li "el compliment de l'Estatut en aquesta matèria".

Com a portaveu de l'Entesa ha actuat Miquel Bofill (ERC), que ha recordat a la ministra que "el català no està plenament reconegut en les institucions de l'Estat, molt poc en la legislació i marginalment en els programes culturals del govern espanyol".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guardó

Eduard Marco, premi Gabriel Ferrater de poesia

Sant Cugat del vallès
SANT FELIU DE GUÍXOLS

‘Entre obres’, la mostra d’escultures prèvia a la construcció del Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS

Figueres es MOU omple de dansa els carrers i places de la ciutat

figueres
art

El Museu Víctor Balaguer reobre amb el seu esperit del segle XIX

vilanova i la geltrú

Xavier Graset s’avança a la tarda, a la graella de TV3 del curs vinent

BARCELONA

Xavier Puig dirigirà l’Orfeó Català a partir de la temporada 2025/26

BARCELONA
Cinema

‘Upon Entry’ guanya l’11è premi Pepón Coromina de l’Acadèmia del Cinema

barcelona
cultura

Remodelen el centre d’interpretació de Picasso i posen a exposició el doble d’obres

Gósol

Una mostra de pintura reivindica Manolo García com un artista multidisciplinar

palafrugell