Cultura

'El museu no ha mort i no he vingut a tancar-lo'

Xavier Llobera (Andorra, 1959), el nou director del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC), és un convençut defensor de la creació d'un nou museu de ciències socials, que, segons els plans de la conselleria de Cultura, ha d'unir el 2014 les col·leccions d'arqueologia, etnologia i història del país. Mentre no arriba la data, Llobera té clar què pensa fer a l'encara museu nacional: bàsicament, reforçar l'edifici i retocar l'exposició permanent de la seu barcelonina amb la idea posada en el seu futur traspàs. Ha posat mans a l'obra amb un pressupost un 30% més baix que l'any passat, cosa que, d'entrada, ja l'ha portat a renunciar a fer exposicions temporals.

Com ha trobat el MAC?

Molt envellit. Mirat amb lupa, està més envellit del que em pensava, tant l'edifici com l'exposició permanent.

I què pensa fer-hi?

L'objectiu número u és dignificar l'exposició permanent, amb un discurs integral que expliqui què va passar a Catalunya del paleolític al segle X. Serà, però, una remodelació petita, perquè tampoc no sabem quant temps seguirem aquí [seu barcelonina]. Hi destinarem 200.000 euros a l'any durant tres anys, una inversió certament modesta. L'única novetat serà començar amb l'epipaleolític i el mesolític, i retocarem la part romana, segurament integrant-hi en part les sales d'Empúries. D'entrada, ja hem anat fent canvis d'il·luminació.

I l'edifici?

S'ha d'actuar a les teulades. Ja hem licitat una part d'aquesta actuació. Fins al 2014 queda molt de temps, la vida continua. A més, algun dia aquest edifici haurà de retornar en condicions a l'Ajuntament, que n'és el propietari.

¿Males llengües diuen que vostè ha vingut a tancar el museu?

No. El museu no s'ha mort i jo no he vingut a tancar res. Haig de fer que funcioni i que es transformi, que el rol del MAC sigui decisori a l'hora de concebre el nou museu de ciències socials, entre altres coses perquè les col·leccions bàsiques per fer-lo són aquí. Tenim, a més, el laboratori i una biblioteca amb 50.000 volums. L'Etnològic de Barcelona en té una de 25.000 i té el taller de restauració.

¿Creu que efectivament es farà, el nou museu?

Sí, tot i que no sé si estarà llest el 2014, el 2016... Quan es va presentar el pla al Parlament, tots els partits van felicitar el director general. No estic prou avesat a la política catalana, però és que quedar-se com ara tampoc és la solució. Aquest edifici no pot créixer. Com a màxim es pot ampliar 2.500 m2, segons el projecte arquitectònic de Josep Llinàs. Algú va fer números i va veure que fer un Museu Nacional d'Arqueologia, un d'Etnologia i un d'Història -el d'Història està en un edifici que no és de propietat- era econòmicament inviable.

Vostè va participar en el pla de museus que va definir aquest futur equipament.

Em van demanar que tractés el tema de les concentracions. A Andorra ja vam crear un servei que integrava arqueologia, etnologia i història. I al Canadà també vaig treballar en aquesta línia.

Què en pensaria Bosch i Gimpera, fundador del MAC, de tot plegat?

Desenganyem-nos: ell va intentar fer un Louvre. Va comprar a tot arreu: Madrid, Aragó... El preocupava especialment la península Ibèrica. Avui diria que els temps canvien. De fet, ell mateix va ser un innovador que mirava a París, a Berlín...

Quin pressupost té per a aquest 2009?

Sis milions d'euros, un 30% menys que l'any passat. La majoria són per a personal. Només queden 1,8 milions per a funcionament i inversions. Per fer el que he explicat a l'exposició permanent i a l'edifici, durant dos anys reduirem lleugerament l'assignació per a recerca i considerablement l'assignació per a exposicions temporals, cosa que m'ha sabut molt greu, però no hi ha més remei que ser realistes. Més que fer difusió, millorarem el producte bàsic.

Quan es faci, si es fa, el museu de ciències socials, ¿el MAC com a tal desapareixerà?

És un debat que està sobre la taula. Podria continuar i tenir la seu central a Tarragona si finalment la titularitat del museu d'aquesta ciutat és transferida a la Generalitat. I s'hauria de veure què passa amb les seus d'Empúries, Girona, Ullastret, Olèrdola i el Centre d'Arqueologia Subaquàtica. Tot això s'ha de decidir en aquesta legislatura. Tarragona, per exemple, amb el futur gran equipament de l'antiga Tabacalera, seria un lloc adequat per fer-hi els grans dipòsits de l'arqueologia catalana, que té peces disperses per tot arreu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.