Diversos programes parlen de televisió en ple context de guerra entre grans cadenes
Comunicació
De la tele i per la tele. L'èxit acompanya els programes que comenten, critiquen o directament ataquen la programació aliena: la metatelevisió, un fenomen que es fa fort en un context de guerra oberta entre grups audiovisuals, amb atacs i contraatacs d'emissió d'imatges i plets. Si el Malalts de tele (TV3) va ser un dels espais pioners en el comentari satíric d'imatges d'altres cadenes, des de fa un temps aquest estil ha explotat tots els seus vessants, des de la mofa més bel·ligerant de Sé lo que hicisteis...(La Sexta) fins a la crítica estricta de Telemonegal (Barcelona TV).
Amb aquest panorama bèl·lic al rerefons, Ferran Monegal, que es proclama autor de "l'únic programa que fa crítica des de la petita pantalla,", alerta: "La guerra entre grans grups ho està condicionant tot -també la política-, el groguisme ha entrat en l'ordre del dia. Ja som a la trinxera". La sentència que des del mes de novembre impedeix a La Sexta emetre imatges de Tele-5 sense previ consentiment és l'atac més frontal d'aquesta guerra i ha condicionat, especialment, programes com Sé lo que hicisteis..., que últimament tampoc n'emet de Cuatro.
Segons Monegal, tot plegat "no és més que l'errada d'un jutge despistat, que ha ignorat el dret a cita. Si hem de parlar d'unes imatges, és inevitable tornar-les a emetre per tenir el referent". És una opinió amb la qual coincideixen altres crítics televisius, com el de l'AVUI, Toni Vall, que defensa que aquesta guerra és "poc interessant, és el joc d'unes cadenes que busquen l'autobombo i que resten interès a la televisió", i David Broc, que participa en la tertúlia televisiva del programa AruCitys (8tv) i que destaca que en aquest cas el problema "ve més pel to que utilitzaven a La Sexta, que fregava l'insult". A més, coincideixen a subratllar el moment d'indefinició pel qual passa Tele-5 com a clar element de discòrdia, i defensen el dret a la crítica de les imatges d'altres cadenes i de la pròpia.
Broc, que assegura que a l'AruCitys "es fa crítica televisiva amb bon humor i sense contingut moralista", indica que l'èxit d'aquests programes sobre la mateixa televisió s'explica "perquè a la gent li interessa saber com funciona realment la tele, veure les mentides que ens venen com a reals o seguir programes que no veurien sencers".