Cultura

Cannes no s'immuta

L'escassa presència nord-americana marca la secció competitiva d'un festival que arrenca avui amb l'amenaça de col·lapse pel núvol de cendra volcànica

Els organitzadors del Festival de Cannes afirmaven ahir que, malgrat els problemes en el transport aeri provocats pel núvols de cendra del volcà islandès, no estan "inquiets" per la inauguració de l'edició d'aquest any, que està prevista per a aquest vespre amb la projecció, fora de competició, del nou Robin Hood dirigit per Ridley Scott. No és la primera vegada que la natura afecta el certamen -els darrers anys s'ha patit per la grip A o la SARS-, però aquest any les amenaces han vingut per partida doble, per mar i aire. Fa vuit dies, un violent temporal va sacsejar la Costa Blava i onades de fins a sis metres van causar destrosses a les instal·lacions del festival per valor d'uns quants milions d'euros, que l'organització s'ha apressat a reparar. "Tot estarà llest, net i impecable", va afirmar el tinent d'alcalde de Cannes, tot i que reconeix que admet petits canvis: "El festival no es desenvoluparà tal com estava previst".

El cap de setmana passat les cendres del volcà islandès Eyjafjallajokull van fer cancel·lar una vintena de vols a l'aeroport de Niça, on volen la major part dels festivaliers, però ahir el problema va afectar sobretot els aeroports del sud d'Europa i les previsions són optimistes: l'organització preveu que la cerimònia d'inauguració es podrà celebrar amb tota normalitat i sense absències destacables. És a dir, amb Russell Crowe i Cate Blanchett.

Leigh, Tavernier, Kitano...

Avui començarà, doncs, la 60a edició del Festival de Cannes, amb una programació a concurs que segueix la tònica habitual: cineastes de la talla de Mike Leigh, Bertrand Tavernier, Takeshi Kitano, Nikita Mikhalkov, Rachid Bouchareb, Abbas Kiarostami, Alejandro González Iñárritu i Ken Loach -aquest darrer s'hi va afegir fa només dos dies- compartiran aparador amb realitzadors menys coneguts, com Sergei Loznitsa, Mahamat-Saleh Haroun i Wang Xiaoshuai.

Res a veure, malgrat que hi ha alguns vells coneguts, amb l'edició de l'any passat, que va tenir a concurs quatre guanyadors de la Palma d'Or (Quentin Tarantino, Lars von Trier, Jane Campion i el mateix Loach). Si alguna característica crida l'atenció de la programació d'aquest any és l'escassa presència de pel·lícules nord-americanes a competició. Només Doug Liman (Go, El cas Bourne) opta a la Palma d'Or amb Fair game, protagonitzada per Sean Penn i Naomi Watts. Una circumstància atípica en un festival que ha coronat cineastes dels Estats Units de la talla de Lynch, els germans Coen, Tarantino i Soderbergh, i que habitualment es beneficia de les estrelles nord-americanes que freqüenten els seus films.

La solitària participació de Liman es reforça en part gràcies a la secció oficial fora de concurs, dominada pels nord-americans: Robin Hood té director anglès i protagonista neozelandès, però porta el segell d'Universal; Oliver Stone presenta la segona part de Wall Street, amb Michael Douglas, i Woody Allen, el film amb què ha tornat a Manhattan, You will meet a tall dark stranger.

En conjunt, la secció a concurs té una forta presència europea, particularment francesa -aquest costum no s'ha perdut-, amb els directors Bertrand Tavernier, Xavier Beauvois i Mathieu Amalric (més conegut pel seu vessant d'actor) competint per la Palma d'Or. Destaca també la participació de mitja dotzena de produccions asiàtiques, de Xina, Corea del Sud, el Japó i Tailàndia.

L'escassa presència americana es fa extensible als col·legues d'Amèrica Llatina. Només el mexicà Alejandro González Iñárritu competeix amb Biutiful, rodada a Barcelona i protagonitzada per Javier Bardem. Najwa Nimri també té un paper a Route Irish, la mirada que ofereix Ken Loach sobre el conflicte iraquià. No hi ha més actors catalans o espanyols a competició. Només destaca la participació de Lluís Miñarro com a coproductor en el film del tailandès Apichatpong Weerasethakul i, fora de competició, a la nova pel·lícula de Manoel de Oliveira. Mediapro també ha coproduït la pel·lícula de Woody Allen.

Marc Recha, que anys enrere havia competit amb Les mans buides, també participa a Cannes aquest any, com a membre del jurat de Cinefondation i Curtmetratges, que presideix Atom Egoyan. El jurat oficial, encarregat de lliurar la Palma d'Or el dia 23 de maig, és presidit per Tim Burton i inclou, entre d'altres, el cineasta espanyol Víctor Erice, l'actriu britànica Kate Beckinsale i la italiana Giovanna Mezzogiorno.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.