Maria Barbal rep el premi Jaume Fuster

L'escriptora de Tremp Maria Barbal (1949) va rebre ahir el novè premi Jaume Fuster que cada any atorga l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) en votació directa dels membres (més de 1.100 socis).

Joaquim Carbó va ser l'encarregat de fer la glossa de l'autora, que es va emocionar intensament en recordar la figura de Jaume Fuster a qui va «conèixer bastant» els darrers anys. Carbó, que va confessar que no havia votat per al premi a Barbal, va insistir que «hi ha vida més enllà de Pedra de Tartera», el títol amb el qual la novel·lista va saltar a les arenes literàries el 1985 guanyant el premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil (1984), el Premi Crexells (1985) i el Premi Literatura Catalana de la Generalitat, creació per a públic jove (1986).

Actualment, aquest mateix títol està recollint un gran èxit a Alemanya on es va traduir arran de la Fira de Frankfurt i del qual s'han venut més de cent cinquanta mil exemplars, segons va informar la mateixa autora.

Carbó va dir que Emma, la darrera creació de Barbal, li va «colpir», una història en la qual la narradora es fica en la pell de Rosario, la dona que uns joves eixelebrats van cremar en un caixer.

Barbal gairebé no va poder parlar davant l'entrega del premi concedit per altres escriptors. Tanmateix va pronunciar unes paraules crítiques amb la situació actual de la literatura catalana: «Trobo que els llibres catalans no arriben; ens costa de creure en nosaltres mateixos.»

També va explicar que una companyia de Munic, Drei Masken, ha comprat els drets de la versió teatral de Pedra de Tartera que va fer Joaquim Vidal Folch, per poder representar-la a Alemanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cinema

DocsBarcelona, documentals que destrueixen els estereotips

barcelona
cinema

Una nova generació de simis regna al planeta Terra

Barcelona
Patricia López Arnaiz
Actriu

“Deixar les víctimes soles és una forma d’agressió”

Barcelona
Mireia Freixa
Historiadora de l’art

“El patrimoni només es preservarà si la gent se l’estima”

Terrassa

Isabel Vila, la primera sindicalista i pionera de l’educació femenina

Girona
Crítica

L’encís de Bulle Ogier

Fenosa, l’escultor de la natura

El Vendrell
cinema - comèdia

Tres generacions de dones unides per la tragèdia

cinema - Animació

Viatge d’una nena xinesa amb parada a Berlín