Postguerra i auge turístic a Cubelles

Els guanyadors del Premi d'Investigació Local de la Vila de Cubelles 2007, Xavier Martínez i Joan Vidal, van presentar el llibre Els anys de la postguerra i l'auge turístic a Cubelles (1939-1979) De la repressió a l'especulació, dimecres, al cinema Mediterrani. El treball, publicat per l'Ajuntament, és la continuació de la història de Cubelles entre el 1890 i el 1939, que Joan Vidal va escriure en un llibre dedicat al Círcol Cubellenc.

La repressió des que l'exèrcit franquista entra a Cubelles, el 21 de gener del 1939, inicia el recorregut històric del llibre, que recull el nombre de víctimes de la Guerra Civil, i els diferents consells de guerra contra cubellencs; un d'aquests processos va finalitzar amb l'afusellament d'un veí del municipi, Joan Ivern Trillas, acusat de «rebelión contra el Alzamiento nacional». L'actuació de la Falange a Cubelles, la reconstrucció de l'església de Santa Maria, incendiada el 1936, o l'economia dels primers anys del franquisme són alguns dels temes que recull el llibre de Martínez i de Vidal. En el treball també es relaten les visites del pallasso Charlie Rivel a Cubelles, on havia nascut, la celebració de les festes i tradicions durant la postguerra, i el naixement del Club de Futbol de Cubelles, el 1967. Els autors també expliquen com el municipi es va veure obligat a fer «un replanteig de la situació urbanística existent» arran «del creixement demogràfic» que Cubelles va tenir durant els anys seixanta a través de «l'activitat turística i l'arribada d'immigrants»; que va derivar en un pla general el 1965. Un any més tard, Cubelles era «una vila pròspera. El futur centre turístic a l'altura europea», segons la publicitat d'una constructora, publicada al llibre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
festival

Barcelona Poesia, amb tot de gestos quotidians

Barcelona
SALT

Arriba la segona edició del Festival L'Inevitable

SALT
cultura

Comencen les obres d’ampliació del Teatre Auditori Felip Pedrell

TORTOSA
novetat editorial

Verdaguer, l’autor català més biografiat

Barcelona
Crítica

Set de... coherència

TRADICIONS

El Ple de l’Ascensió aprova la celebració de La Patum de Berga

BERGA
Llagostera

El Festival Espurnes viu la seva edició de més èxit

Llagostera
CULTURA

Mor Roger Corman, icona del terror i mestre de grans cineastes a Hollywood

Música

‘Zorra’ no convenç i situa Espanya a la cua d’Eurovisión 2024

Malmö (Suècia)