Cultura

"Prefereixo recolzar la música en castellà"

ENTREVISTA. José Luís Morán. Director del Festival Internacional de Benicàssim

Vostè assegura que aquest és l'any dels artistes de segona línia. Què ha passat amb els de primera, marca del FIB?
Seguim comptant amb artistes de primeríssima línia, però aquest any també tenim una segona línia molt forta, i això és el que acaba donant solidesa a un festival. Els grans noms mouen la massa i els bons noms mouen els entesos. En aquesta segona línia, tenim Antony and the Johnsons, Rufus Wainwright, Os Mutantes, The Rapture... són artistes molt impactants.

No creu que existeixen massa festivals a Espanya?
Ara de qualsevol esdeveniment se'n diu festival. Nosaltres som l'únic festival a nivell nacional amb zona d'acampada, i això és un element diferenciador brutal. En un festival de ciutat només hi ha una consecució de grups actuant durant moltes hores. Nosaltres creem convivència, i això és l'esperit del festival. La producció del FIB està molt per damunt de qualsevol festival a Espanya. La majoria de festivals han copiat la línia que va crear el FIB: pop i rock amb música electrònica, i ara hi ha més oferta que demanda. Però hi haurà una selecció pròpia i es mantindran els bons.

Quina és la principal competència del FIB, el Summercase o el Primavera Sound?
Competència ho són tots, però en ser dos festivals de ciutat, l'ambient comença i acaba amb el concert i no s'aconsegueix imprimir el caràcter que es respira a Benicàssim.

Què va passar amb el Vinyrock?
L'espai va quedar deteriorat pel públic i per les tronades tan fortes que van desplaçar el terreny. Hi vam treballar a fons i, afortunadament, ara les instal·lacions estan òptimes en un 90%. En el futur hem de veure com ho fem perquè convisquin fins a tres festivals en aquest mateix espai, tal com passarà quan s'hi creï la Ciutat de la Música que la Generalitat Valenciana vol fer i en la qual nosaltres col·laborarem com a assessors. Hi ha una ampliació important a la zona de concerts del festival i de la zona d'acampada.

Teniu dades de quin tant per cent de públic prové de fora?
Tenim un 45% de públic espanyol i un 55% d'estranger, dels quals un 42% vénen del Regne Unit i la resta d'Alemanya, França, Itàlia i els països nòrdics.

Al FIB ha tocat Fang. Us heu plantejat portar algun grup que canti en català, tenint en compte que el festival és a Benicàssim?
Jo, sincerament, no crec en nacionalismes, crec més en la gent que mostra la seva cultura d'una manera més massiva perquè arribi a més gent. Entenc els que defensen les seves arrels i ho respecto, però no ho comparteixo. Prefereixo recolzar la gent que canta en castellà que els que canten en euskera, català o gallec. No es tracta de reduir, sinó de tendir a un món en què ens puguem comunicar tots millor i no mirar-nos tant a nosaltres mateixos. Però més que boicotejar qualsevol cultura, el que busquem és recolzar la comunicació massiva, és arribar al màxim de públic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.