cultura

CULTURA

Més de 250 actuacions per forjar la identitat cultural de les Terres de l'Ebre

Presenten el pla d'acció cultural ebrenc, el primer del país

S'hi proposa la declaració dels cellers de Gandesa i el Pinell de Brai patrimoni de la Unesco

El conseller de Cultura, Joan Manel Tresserras, va presentar ahir a Tortosa el pla d'acció cultural de les terres de l'Ebre (PACTE) 2010-2020, el primer i únic que de moment s'ha fet a Catalunya i que recull un total de 254 propostes concretes, 158 de les quals s'han començat a tramitar o executar i les 96 restants s'implementaran pròximament. Es tracta d'un pla pilot impulsat pel govern i que s'ha elaborat sota la direcció del campus de les Terres de l'Ebre de la URV. Els objectius són ordenar, planificar i prioritzar les actuacions en matèria de cultura i mitjans de comunicació a les Terres de l'Ebre, i el pla és el resultat d'un esforç per racionalitzar l'acció de les administracions al territori iniciat fa un any.

Les propostes es fan a partir de cinc grans eixos temàtics i entre les actuacions previstes hi ha la recuperació –que ja s'està executant– dels cellers de Gandesa i el Pinell de Brai per presentar-los a la candidatura de patrimoni mundial de la Unesco, també es preveu el foment de les rutes literàries: la d'Artur Bladé, la de Sebastià Juan Arbó i la de Camí de Sirga en honor del mític llibre de Jesús Moncada, o l'impuls de diversos centres d'interpretació lligats al riu Ebre. El PACTE també vol donar suport al projecte per declarar les Terres de l'Ebre reserva de la biosfera. Altres actuacions destacades són la restauració de les pintures rupestres de Cabra Feixet, al Perelló, i el seu tancament i protecció; un pla director de gestió i promoció dels deu jaciments ibèrics més importants del territori; el Museu de Tortosa, i la declaració de la jota dansa d'interès nacional. El conseller de Cultura, Joan Manel Tresserras, va destacar que el PACTE dóna valor a “la singularitat” de la cultura ebrenca dins el conjunt de Catalunya. Pel delegat del govern a l'Ebre, Lluís Salvadó, es tracta d'un document ambiciós que ajudarà a “forjar la identitat ebrenca”. El director dels serveis territorials de Cultura, Xavier Vega, va assenyalar que no s'ha quantificat econòmicament el pla perquè les inversions són interdepartamentals, però va matisar que sí marca el procés que s'ha de seguir, consensuat amb la majoria d'agents culturals del territori.

LA XIFRA

254
propostes
culturals són les que recull el PACTE, de les quals 96 són actuacions noves que s'estan treballant.

LA FRASE

Som una nació especial i el factor més potent que ens manté és el factor cultural
Joan Manuel Tresserras
conseller de cultura i mitjans de comunicació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen