cultura

El Vad mira a prop

El Festival Internacional de Vídeo i Arts Digitals de Girona (del 7 al 16 d'octubre) aposta en la 8a edició per la producció estatal, per les incerteses econòmiques

El Festival Internacional de Vídeo i Arts Digitals, Vad, inaugurarà aquest dijous la 8a edició, que, a diferència de les anteriors, no tindrà obres internacionals a concurs. “Hem treballat en una situació precària que ha afectat el contingut del festival. Les subvencions del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca) no es van donar a conèixer fins al juliol, i aquesta inseguretat ens ha obligat a suspendre la convocatòria internacional, una de les nostres clàssiques, a la qual s'havien arribat a presentar més de 1.000 obres”, va explicar ahir la directora del festival, Núria Font. El Vad mira aquest any més a prop que mai i focalitza la tria “en l'espai estatal, però amb una mirada tan àmplia com sigui possible”. “Aquesta edició representa una certa transició cap a projectes de futur més ambiciosos. Tot i les circumstàncies, creiem que continua sent vàlida la idea inicial de convertir el Vad en el festival de vídeo digital de Catalunya”, va afegir-hi Font.

Fins al 16 d'octubre, el Vad tindrà la Casa de Cultura de Girona com a principal espai d'exhibició, i La Mercè com a escenari de les Nits Digitals, coorganitzades amb Temporada Alta, i de la instal·lació The particle, d'Àlex Posada, una escultura cinètica que experimenta amb el color, el so i el moviment per evocar els orígens de l'univers i de la vida. S'han presentat gairebé dues-centes obres a la convocatòria del Vad, arribades d'arreu de l'Estat, i se n'han seleccionat 34 –31 monocanal i 3 instal·lacions–, que són candidates al premi Metrópolis. Aquest guardó comporta l'emissió dels treballs guanyadors, el 17 d'octubre, en el programa Metrópolis, de TVE. Les obres produïdes a les comarques gironines, concretament les dels artistes Ivó Vinuesa, Meritxell R. Lavall, Quelic Berga i Roser Bover –més la instal·lació There's no place like home, presentada per un col·lectiu anònim–, també aspiren al premi Fundació Fita, dotat amb 2.000 euros. Aquest any els guanyadors s'anunciaran el dia de la inauguració.

Relacions humanes

La falta d'una secció internacional a concurs es compensarà amb Human relationship, una mostra comissariada per l'equip del Vad i Gala Pujol que presentarà sis obres provinents de diversos països, amb l'ésser humà com a denominador comú.

Les Nits Digitals del Vad mostraran aquest cap de setmana a l'auditori de La Mercè espectacles en directe que incorporen tecnologies digitals en la posada en escena. Divendres, el canadenc Herman Kolgen, un artista multimèdia amb més de vint anys d'experiència, hi presentarà les seves dues últimes produccions: Inject és un espectacle audiovisual en alta definició sobre les reaccions d'un cos humà submergit en un tanc d'aigua. Dust s'inspira en la pols, vista a través de Duchamp i Man Ray. Dissabte, la companyia de Yann Lhereux mostrarà Manifestement i Reach our soul, una reflexió sobre la condició de clandestí protagonitzada per tres ballarins de ciutats que han viscut greus divisions: Berlín, Johannesburg i Seül.

El Vad treballa “en xarxa amb el territori”, i presentarà projectes compartits amb el festival Mapa –Manual d'instruccions, una performance de Nico Baixas–, Côclea –Light skin, de Nathalie Speter, que hi va fer una residència–, The particle i tres instal·lacions del taller de mapping –projeccions que encaixen en espais reals– de Labfàbrica de Celrà, laboratori tecnològic associat amb el Vad.

El Vad 2010 té un pressupost d'uns 54.000 euros, aportats pel Conca (21.000), l'Ajuntament de Girona (14.000), la Casa de Cultura (11.000) i la Diputació (8.000). El pressupost del festival superava els 70.000 euros el 2007, i ha anat a la baixa fins a arribar a un nivell de “gestió de mínims”, segons Font, que reclama més suport a la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.