cultura

Mollerussa presenta una nova edició de Som Cinema

Tindrà lloc del 18 al 23 d'octubre a la capital del Pla d'Urgell

S'hi projectaran un total de 26 produccions catalanes

La quarta edició de la mostra de cinema i audiovisual català Som Cinema de Mollerussa es presenta amb voluntat de crear “hàbit de consum” de les produccions del país. Així ho ha remarcat aquest dimarts al matí el director del certamen, Manel Montañés, que també ha assenyalat que l'edició d'enguany vol ser la que suposa la “consolidació” de la mostra mantenint “l'essència” de la que es va plantejar el 2008. Som Cinema tindrà lloc del 18 al 23 d'octubre a la capital del Pla d'Urgell i s'hi projectaran un total de 26 produccions catalanes. Així mateix, també hi haurà una sèrie d'activitats paral·leles, com tallers audiovisuals per a escolars i un concurs de curts fets amb mòbil.

El director de la Mostra de cinema i audiovisual català Som Cinema, Manel Montañés, ha volgut remarcar durant la presentació oficial del certamen d'aquest 2010, que l'objectiu que s'han plantejat des de l'organització és el de crear un 'hàbit de consum' del cinema català més enllà de la promoció de produccions del país. Montañés ho ha volgut exemplificar amb el recent finalitzat Festival de Donosti i ha assenyalat que se n'ha destacat molt la presència de produccions catalanes, però ha considerat que aquestes no acaben sent consumides finalment pels espectadors del país. Segons Montañés, “una industria cultural no es genera perquè hi hagi producció sinó perquè hi hagi consum”.

En aquest sentit, Montañés ha afegit que l'altre gran objectiu del festival és el d'educar les noves generacions en aquesta cultura audiovisual, i per això ha justificat la programació de tallers d'iniciació al cinema destinats a alumnes d'ESO i Batxillerat i també la projecció de pel·lícules infantils durant tota la setmana prèvia al Som Cinema.

Una novetat d'aquesta quarta edició del Som Cinema és que la mostra concentrarà l'exhibició de treballs de la secció competitiva en dos dies i mig, de dijous a dissabte i adequarà un espai ampli i central d'acollida i activitat per als professionals assistents. Segons Montañés, aquest fet permetrà que en un 99% dels casos, algun dels professionals que presenta material concurs podrà ser a Mollerussa durant els dies de la mostra.

Per la seva part, tant l'alcaldessa de Mollerussa, Teresa Ginestà, com el tinent d'alcalde de Cultura, Eduard Comalada, han volgut destacar l'aposta que fa el municipi per la cultura en els temps actuals de crisi. Una aposta que justifiquen per fomentar l'esperit crític de les persones.

Som Cinema té tres seccions oficials que opten a concurs. Són la del millor llargmetratge, dotada amb 6.000 euros de premi i que compta amb 9 candidats; la de documentals, dotada amb 2.500 euros i 26 treballs presentats; i la de curtmetratge, amb una partida de 2.000 euros i 41 curts presentats. Així mateix, si la producció guanyadora, en documental i curtmetratge és en català, el premi s'incrementa en 500 euros. A banda, repeteix el concurs “Som tres minuts” que consisteix en la realització de petits enregistraments de vídeo de màxim tres minuts fets amb aparells fotogràfics o de telefonia mòbil. En total s'han presentat 76 treballs.

La inauguració del Som Cinema d'enguany estarà marcada per l'accent lleidatà, i es que la pel·lícula que s'hi projectarà és gairebé 100% lleidatana. Es tracta de El Pantano, un film que s'estrenarà a Mollerussa i que tracta l'assassinat del pare de dos germans girant al poble d'origen de la família, on es vol construir un pantà. De Lleida, però, també es podran veure els documentals Una cullera a la butxaca, Una carta per l'Antonio, i el curtmetratge Destins del mollerussenc Robert Garcia.

A l'acte de clausura tindrà lloc l'habitual homenatge a una figura del món del cinema català que cada any ret la mostra. Enguany es farà a l'actor i director Àlex Brendemühl. A la cerimònia tindrà lloc la projecció del curtmetratge El aprendiz de hippie (Hastío) del realitzador mollerussenc Ramon Monfà, que cada any és homenatjat per la mostra. Així mateix, també hi haurà presència de membres de l'Acadèmia del Cinema Català i durant el Som Cinema es projectaran els curtmetratges que guanyadors a la darrera edició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.