Cultura

Museu per a un país

El Conselh Generau comença la reforma del Musèu dera Val d'Aran per convertir-lo en centre de referència de la cultura occitana

La reforma
el vol convertir
en un centre
de referència cultural
a Occitània

El Conselh Generau de la Val d'Aran ha iniciat fa unes setmanes la primera gran reforma del Musèu dera Val d'Aran, un equipament que es va crear fa 26 anys amb l'ambició de ser un dels grans referents de la cultura occitana. Tal com passa amb l'oficialitat de la llengua aranesa, el museu és un dels equipaments amb què la Val d'Aran aspira a ser un dels focus principals del renaixement cultural occità. Durant tot aquest temps, però, no s'hi han fet reformes i havia quedat antiquat tant en l'aspecte estructural com en el model museístic.

Ara el Conselh Generau emprèn la primera gran reforma estructural del centre amb una inversió de 360.000. La rehabilitació ha estat encarregada a l'empresa Baver 2000.

El museu està ubicat en una antiga casa del centre de Vielha. És un dels edificis més antics del nucli urbà, ja que és anterior al 1610. Les obres de reforma suposen la rehabilitació interior de l'edifici, l'eliminació de les barreres arquitectòniques i la instal·lació d'ascensor. Es restauraran les façanes i s'adaptarà la instal·lació elèctrica a les noves necessitats del museu. També es reconvertiran els espais i es farà una redistribució de les sales.

Està previst que les obres comencin aquest mes d'octubre i que finalitzin l'any vinent, cap a l'estiu, just en el moment de màxima afluència de visitants d'aquest equipament.

El Musèu dera Val d'Aran, també anomenat Musèu dera Tor deth Generau Martinhon, acull una exposició permanent de la història d'Aran i de la seva relació amb Occitània, amb una col·lecció d'objectes arqueològics, artístics i etnogràfics. La reforma vol convertir l'equipament en un centre de referència als països occitans.

LA DATA

1984
Any
en què es va construir el Musèu dera Val d'Aran, el primer dedicat a la història aranesa i occitana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.