cultura

Els “catalanistes” feliciten la presidenta de l'Acadèmia Valenciana

Figueres, en un pronunciament insòlit, va recordar a Morella que catalans i valencians “compartim” la mateixa llengua

La presidenta va instar a posar fi al conflicte lingüístic

El Bloc Nacionalista Valencià i Esquerra Unida, partits que tenen com a part substancial del seu ideari la defensa de la unitat del català al País Valencià, s'han congratulat de la intervenció de la presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ascensió Figueres, dissabte en la cloenda d'un curs a Morella, on va subratllar els lligams entre catalans i valencians en presència del director de l'Institut Ramon Llull, Josep Bargalló.

“Aquest curs és un prova més de la línia d'aproximació de tot allò que ens uneix: dues cultures germanes, la catalana i la valenciana, amb els seus dos patrimonis propis i una llengua que compartim i enriquim amb la seua diversitat”, va afirmar Figueres, en una intervenció recollida pel gabinet de premsa de l'Ajuntament de Morella.

La presidenta va afegir més tard: “Jornades com aquestes haurien de servir per a arraconar, d'una vegada per totes, qüestions que a un costat i un altre de l'Ebre ens han separat durant massa temps, més per una falta de compromís que per la voluntat de superar vells entrebancs lingüístics.”

La interrupció de la tradicional ambigüitat de l'AVL, i sobretot de Figueres, a l'hora de reconéixer la unitat lingüística ha servit al Bloc per a exigir a la Generalitat Valenciana una declaració similar. “Ens alegra que des de la màxima instància lingüística valenciana es deixe clar aquest tema quan des de les files del PP, i per boca dels consellers del govern i del mateix president Camps, hem de sentir contínuament afirmacions com que nosaltres defenem una llengua diferent”, ha declarat Josep Maria Pañella, diputat de la formació nacionalista.

Per la seua banda, la coordinadora d'Esquerra Unida, Marga Sanz, s'ha pronunciat en termes anàlegs: “Les paraules de Figueres han de fer reflexionar el Consell, que contínuament enlaira la bandera de l'anticatalanisme, promou la separació i la diferència i arracona el valencià amb comportaments més propis d'una altra època on la nostra llengua estava perseguida”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.