cultura

La contra

Nova York recorda Guastavino

Es fa entrega a la metròpoli americana del premi de la primera biennal sobre l'arquitecte, que va guanyar la nord-americana Megan Reese, amb un treball sobre l'obra del constructor

Vilassar de Dalt té clar que un dels seus màxims exponents culturals a nivell mundial és la figura de l'arquitecte i constructor Rafael Guastavino. Per això, des de fa anys està fent esforços per presentar, difondre i explicar la importància de l'obra arquitectònica del constructor del Teatre La Massa de Vilassar de Dalt. Aquest edifici, conté el tret que ha fet famós l'arquitecte: la volta Guastavino o volta catalana, que després, el seu autor va potenciar i projectar a nivell mundial amb les seves construccions en diversos punts dels Estats Units, on va viatjar al 1881.

En aquest sentit, l'Ajuntament vilassarenc va crear la Biennal Guastavino, per promoure el coneixement, l'estudi i la recerca de l'obra de Rafael Guastavino a Vilassar de Dalt i arreu del món. Doncs bé, el passat 1 de novembre, va ser a Nova York –on l'arquitecte va aixecar prop de 360 edificis– on es va emetre el veredicte del guanyador de la primera biennal. El treball premiat va ser per Anàlisi estructural i valoració de les voltes de Guastavino, obra de la nord-americana Megan Reese. El jurat –format per arquitectes i enginyers coneixedors de l'obra de Guastavino– va definir l'obra guanyadora dient que “assoleix l'objectiu de desenvolupar a través de l'anàlisi de casos reals, una metodologia pràctica per analitzar les voltes de Guastavino existents”. A més, el veredicte també va concloure que “el treball avança a través del debat acadèmic i pràctic i proporciona un marc de molta utilitat per a la conservació i preservació històrica dels edificis”. Aquest primer premi també inclou la publicació del treball d'investigació premiat, el viatge a Vilassar de Dalt i la presentació pública del treball per l'autor sota la cúpula de Guastavino, i una dotació econòmica de 3.000 euros. A banda, també es va fer menció especial a dos treballs més del total de set que es van presentar a concurs. L'acta del jurat va ser llegida a Nova York pel delegat del govern de Catalunya als Estats Units, Andrew Davis, en nom de l'alcalde de Vilassar de Dalt, Llorenç Artigas. El veredicte es va llegir també a Vilassar de Dalt en un acte celebrat el passat 2 de novembre a la sala del Centre Vilassarenc. Per la seva banda, el regidor de Cultura, Xavier Yelo, va explicar que Megan Reese rebrà el premi durant la seva visita a Vilassar de Dalt, prevista per finals del proper mes de gener. A més, el regidor va comentar que l'acte de Nova York també va servir per presentar el llibre de John Ochsendorf, membre del jurat de la biennal, sobre l'obra de Guastavino, que l'Ajuntament vol editar i traduir al català. Yelo es va mostrar satisfet pel reconeixement a nivell mundial que està tenint la figura de Guastavino, i va recordar que “les obres que ell va fer a Nova York són una ampliació de les fetes abans a Vilassar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.