cultura

cultura

Cartes de Felip Pedrell a Moreira

La família de l'autor d'‘El folklore tortosí' dóna a l'Ajuntament una còpia digital del seu fons epistolar

Del 21 d'octubre del 1910 fins al 1916 va haver-hi un intens contacte epistolar entre dues grans figures de la cultura tortosina: el musicòleg Felip Pedrell, que en aquell moment residia a Barcelona i tenia 69 anys, i l'escriptor i promotor musical Joan Moreira, autor entre altres obres d'El folklore tortosí, que en tenia 32. Les cartes que Moreira va escriure a Pedrell es poden consultar a la Biblioteca Nacional de Catalunya i, a partir d'ara, també es podrà accedir a les que Pedrell va escriure a Moreira, després que la família del folklorista tortosí haja cedit a l'Ajuntament i a l'arxiu històric comarcal de les Terres de l'Ebre una còpia digitalitzada del seu fons epistolar. Es tracta de 161 cartes, 18 postals i 9 documents diversos. “Durant el primer any el contacte va ser molt intens, d'entre tres o quatre cartes a la setmana”, explica Josep Maria Gasulla, estudiós de Moreira i responsable de la tasca de digitalització. Això s'explica perquè Moreira, a través de l'Orfeó Tortosí, estava organitzant un homenatge a Pedrell a la seua ciutat natal, un homenatge que es va acabar celebrant a final de l'octubre del 1911. Però el contacte entre els dos mestres es va mantenir molt temps més, com evidencien les cartes, en les quals es pot visualitzar la “relació estreta i íntima” que es va establir entre tots dos.

Coincidint amb aquesta donació també s'ha donat a conèixer que està a punt de sortir publicat un llibre inèdit de Moreira: Del bon humor tortosí o l'exaltació dels humils, en què hi ha un recull de més de 2.800 malnoms del territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Música

Marco Mezquida inaugura l’Istiu de Castelló d’Empúries

Castelló d’Empúries
guardó

‘Maria CHOIR’, menció honorífica als premis S+T+ARTS

Barcelona
televisió

La majoria de pèrits conclouen que hi ha “diferències essencials” entre ‘OT’ i ’Eufòria’

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

Una vintena de companyies passaran pel FITAG

GIRONA

La novel·la ‘Aterratge’ d’Eva Piquer guanya el Premi Literari ‘El Setè Cel’

salt
MÚSICA

Record d’ocupació en la vintena edició de l’(a)phònica

BANYOLES
món editorial

Joan Abellà deixarà Enciclopèdia Catalana al desembre

Barcelona
cultura

Mucha Muchacha i Los Voluble obren la 27a Fira Mediterrània, i posa el focus en la dissidència

Manresa
guardó

Helena Rufat i Salvador Ortells, premis Ciutat de Gandia

Barcelona