Cultura

Tot Mont-ras en un llibre

L'Ajuntament recull la història del poble en els 150 anys com a municipi

La presentació es farà el 17 de desembre, a les 9 de la nit, al col·legi Torres Jonama

El municipi de Mont-ras ja té el llibre que repassa tota la seva història. El llibre, que ha fet l'àrea de Cultura de l'Ajuntament, commemora els 150 anys de la segregació de Palafrugell, del qual formava part des del segle XII, per convertir-se en municipi. El títol del llibre és Mont-ras, 150 anys de municipi, 1859-2009.

La segregació va ser iniciada pels mateixos veïns l'any 1855 i es va fer efectiva el dia 1 de gener de 1859. El primer alcalde va ser Jaume Bassa. Però el camí fins avui no ha estat fàcil per a un municipi petit com Mont-ras. Així, entre els anys 1867 i 1868 es va intentar agregar a Palamós. L'any 1910 era el govern mont-rasenc mateix que plantejava tornar a Palafrugell. L'any 1960 hi va haver una proposta de la Diputació de Girona per ampliar Mont-ras amb Vall-llobrega. I el 1968, l'Estat espanyol va intentar novament que s'incorporés a Palafrugell. Tots els intents de fer desaparèixer Mont-ras com a municipi van fracassar.

“És un recull extraordinari que recopila successos, anècdotes, llegendes i vivències dels mateixos vilatans i d'altres col·laboradors”, recorda l'alcalde, Manel Montalban, que destaca “orgullós” del llibre el fet que s'ha fet amb la participació de molta gent. Un aspecte que també remarca el regidor de Cultura, Joan Matés, així com que el llibre pot servir “de base per mirar d'aprofundir més en alguns aspectes que puguin semblar interessants”.

El llibre repassa, de manera cronològica, des dels orígens fins a l'actualitat. Així parla del teatre local, els restaurants històrics com Madame Zozó o la llegenda de la cala del Crit, a més de fer un repàs de les entitats locals i de les activitats que s'han celebrat durant tot l'any passat per commemorar l'efemèride de la independència.

El llibre es presentarà el divendres 17 de desembre, a les 9 del vespre, al teatre del col·legi Torres Jonama de Mont-ras. La presentació del llibre anirà a càrrec del periodista Lluís Molinas.

El llibre de la història del poble és el segon de la col·lecció local Històries de Mont-ras. El primer, presentat l'any 2000, estava dedicada a l'escola municipal. El títol del primer llibre és 75 aniversari del col·legi Torres Jonama.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
CULTURA

Visites al campanar de Sant Fèlix de Sabadell per celebrar el tricentenari

sabadell
CULTURA

Durro enceta la festa del foc al Pirineu amb la baixada de falles

Durro
SÓNAR 2024

Entre clàssics gals i transgressors kenyans

BARCELONA

Revista centenària

Banyoles
Lluïsa Julià i Capdevila
Directora de la “Revista de Catalunya”

“Volem fer més visible la «Revista de Catalunya»”

Banyoles
“La ‘Revista de Catalunya’ sempre ha estat fidel als seus principis”
Josep M. Roig Rosich
Historiador

“La ‘Revista de Catalunya’ sempre ha estat fidel als seus principis”

Banyoles
Joan Villarroya Font
Historiador i autor del llibre “Mussolini contra Barcelona”

“Al darrere del bombardeig del 17 de març del 1938 hi havia Mussolini”

Badalona
música

Aire, el nou projecte dels cassanencs Anna Pérez i Xevi Vallès, estrena el seu primer disc

cassà de la selva
cultura solidària

El 19è festival El Patio de La Penyora arribarà dimarts al centre penitenciari de Wad-Ras

girona