Cultura

Mor l'historiador Manuel Riu

L'historiador Manuel Riu i Riu va morir diumenge als 81 anys. Nascut a Manresa el 1929, era catedràtic d'història medieval de la Universitat de Granada (1966) i també de la Universitat de Barcelona (1969). Riu i Riu va dirigir les publicacions Índice Histórico Español i Acta Historica et Archeologica Medievalia, i va coordinar els Quaderns d'Estudis Medievals.

En la seva obra com a medievalista destaquen una vintena de llibres i uns sis-cents cinquanta treballs de síntesi i investigació històrica i arqueològica que aborden la història eclesiàstica i socioeconòmica i la vida quotidiana de la Catalunya de l'edat mitjana. Creu de Sant Jordi l'any 2003, era membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i membre corresponent de l'Acadèmia de la Història de Madrid.

Des del 1990, era membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l'Institut d'Estudis Catalans. La presidenta d'aquesta secció, Maria Teresa Ferrer, en destaca la tasca de “desenvolupador de l'estudi de l'arqueologia medieval”, a Catalunya i a la resta de l'Estat. També destaquen les seves hipòtesis sobre l'origen del feudalisme a Catalunya, sobre fonts d'estadística demogràfica medieval i sobre la producció llanera i ramadera.

Els funerals seran avui a les 11 h a l'església de Sant Llorenç de Morunys.



llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda