El Festival de la Porta Ferrada manté i consolida els seus signes d'identitat

Importa l'exclusivitat, la condició de porta d'entrada d'artistes poc vistos a casa nostra i la de motor de creació

La celebració del centenari de la denominació Costa Brava és l'excusa que permet que a Sant Feliu de Guíxols es produeixi un dels esdeveniments de l'estiu, com ho és l'espectacle Visions de la Mediterrània, amb la participació de Joan Manuel Serrat, Gino Paoli, Franca Masu, Maria del Mar Bonet, Miguel Poveda i Chicuelo, i Savina Yanatou, dirigits per Joan Albert Amargós. Tots ells sobre el mateix escenari, interpretaran una o dues peces cadascun i hi haurà duets «i altres sorpreses», segon el director artístic del festival, Albert Mallol. És en aquest espectacle que va fer especial incidència l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Pere Albó, que va atorgar al festival la funció de vehicle d'expressió per mostrar la Costa Brava: «El festival ens permet explicar què significa la Costa Brava més enllà d'una marca turística», i va posar la vista en la cinquantena edició, d'aquí a tres anys, que considera que ha de ser una cita especial. Per la seva banda, el regidor de Cultura, Jordi Vilà, va voler esvair la idea que «només es programa per als forasters», perquè durant tot l'any «hi ha programació cultural a Sant Feliu». Vilà va voler destacar del festival el fet que «tothom hi pot trobar el seu racó, aquell espectacle que és del seu gust i que l'ajuda a créixer i desenvolupar la seva sensibilitat».

Es mantenen els blocs

Albert Mallol va explicar que el festival manté els blocs que permeten establir un fil conductor: «Dins el bloc clàssic, hi situem cinc grans espectacles que permeten generar circulació de públic: les actuacions del Philip Glass Trio; la visita del Ballet de l'Òpera de Munic amb Lucía Lacarra, amb dos espectacles i no una gala d'estiu, com Onegi i Il cambio d'abito, en què es barreja el teatre i el ballet; la coproducció Ivan el Terrible, amb projecció, música i narració en directe, en rus i subtitulat, i, finalment, la Carmen de La Cuadra de Sevilla. Pel que fa al bloc «d'obertura de portes», Mallol considera que tots poden ser caps de cartell, com ara The Pretenders, i Lou Redd i Laurie Anderson, que gairebé estrenaran l'espectacle a Sant Feliu i que han encarregat ells mateixos les traduccions dels textos i les cançons al català i el castellà, però també Sinéad O'Connor, Manolo García i Paolo Conte. Finalment es troba el cicle Dames & Jazz, que aquest estiu inclou dos capítols, protagonitzats per Eliane Elias i Luciana Souza, a proposta del festival, i Dee Dee Bridgewater, que retrà tribut a Billie Holliday i avançarà en primícia temes del seu nou disc, dedicat a Lady Day.

Els espais del festival –entre els quals, tot i el que s'havia anunciat, no s'hi podrà comptar el pati de l'Abadia, encara en obres– són el Teatre Auditori, l'església del Monestir, el passeig del Mar i l'Espai Port, que va entrar en funcionament l'any passat i que aquest any inclourà alguns canvis. Les dimensions de l'escenari han augmentat: ara té 24 metres de boca i és més profund. Aquest augment de mesures en l'escenari ha estat necessari per poder encabir les dues actuacions del Ballet de l'Òpera de Munic, amb Lucía Lacarra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.