cultura

La contra

Una vida davant la gran pantalla

La 3a Mostra de Cinema Bram! de Castellar incorpora una exposició on es recorden totes les antigues sales de projecció de pel·lícules i l'estreta vinculació de la vila amb el setè art

La 3a Mostra de Cinema Bram! de Castellar del Vallès, que dijous s'inaugurarà oficialment amb la projecció de la guardonada Pa negre, incorpora aquest any un element especialment nostàlgic. Des de divendres passat, i fins al 25 de febrer, es pot visitar a la Sala Polivalent d'El Mirador l'exposició Dies de cine, que fa un recorregut històric per les antigues sales de cinema que hi havia durant el segle XX a la vila, així com per altres punts de contacte del municipi amb el setè art. “Anar els diumenges al cinema Califòrnia era com realitzar un viatge que et traslladava d'una part a l'altra del món”, recorda en un dels plafons de l'exposició Pere Joan Ventura, el director de Bram!, que amb la mostra, precisament, té com un dels seus objectius posar fi al dèficit derivat del tancament de la sala que ell, i molts castellarencs, enyoren, l'any 1990.

Gràcies a l'exposició, coorganitzada per l'Arxiu d'Història de Castellar, es pot descobrir que les primeres projeccions de cinema mut van arribar durant la primera dècada del segle XX, ja que la festa major de 1910 incloïa sessions contínues al Saló de la Ruixadora, més conegut com La Pajarera. Un altre cafè desaparegut, encara que en aquest cas més recentment, La Rabassada, va passar pel·lícules aproximadament del 1915 al 1920, fins que el Cafè Cinema Mundial, a la Societat Coral La Llebre, va agafar el testimoni del 1931 al 1934. En aquest últim indret es va poder veure la primera pel·lícula sonora: Un plato a la americana. Paral·lelament, des del 1916 fins a finals dels anys quaranta, també es van projectar films al Patronat Obrer Sant Josep, des de mitjan anys trenta conegut com a cinema Excelsior. I el 21 de juliol de 1945 ja va entrar en servei el cinema Califòrnia, que esdevindria l'epicentre de l'oci castellarenc –el 1966 s'hi va estrenar un bar i a principis dels anys vuitanta, una discoteca– fins poc abans de la demolició de l'edifici, l'abril de 1991. Va arribar a tenir capacitat per a un miler de localitats.

L'exposició també recorda les sessions de cineclub dels anys seixanta i setanta, així com altres iniciatives d'abans i després del tancament del Califòrnia. Tot plegat, amenitzat per cartells de pel·lícules emblemàtiques cedits per la Federació Catalana de Cineclubs. Com a nota curiosa, els assistents també poden comprovar que a l'actual Auditori ja s'hi van fer durant dècades sessions de cinema com a sala d'actes de l'Ateneu Castellarenc. Al marge de gaudir dels films, els assistents al Bram! també podran recrear un viatge en el temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.