Mor la veu del nord
Jordi Barre, pioner de la Nova Cançó a la Catalunya del Nord i actiu defensor de la llengua catalana en aquelles comarques, ha mort als noranta anys
Barre alternava textos d'autors i cant coral, fins a himnes per als seguidors de la USAP als estadis
Jordi Barre, la personalitat més popular a la Catalunya del Nord, va morir la nit de dimecres a dijous als 90 anys, al seu domicili de Pontellà. Va néixer a Argelers de la Marenda, el 7 d'abril del 1920. Jordi Barre va ser el pioner de la Nova Cançó catalana a la Catalunya del Nord durant els anys seixanta. Va escriure més de dues-centes cinquanta cançons, va publicar una vintena de discos i va actuar arreu dels Països Catalans i de l'Estat francès (amb un pas a l'Olympia de París a principi dels vuitanta), i va fer concerts fins i tot al Japó. Jordi Barre va posar música a poemes de reconeguts autors d'arreu del territori, com ara Jordi Pere Cerdà, Joan Amade, Joan Maragall, Jaume Queralt, i especialment Joan Cayrol i Joan Tocabens, amb qui va fer grans col·laboracions. Fins que es va jubilar, Jordi Barre va desenvolupar sempre la seva carrera musical paral·lelament a una carrera professional com a cap de tallers al diari rossellonès L'indépendant.
Registres diferents
El cantant d'Argelers tocava molts registres diferents: alternava els textos d'autors reconeguts amb la direcció de corals i els cançoners populars, i fins i tot feia himnes rugbístics, com ara Els hi fotrem, que coregen cada diumenge els seguidors de la USAP als estadis. El desembre passat, Jordi Barre va dirigir com cada any, tot i els seus 90 anys, el Pessebre Vivent del Rosselló, la versió nord-catalana dels Pastorets del Principat de Catalunya. Es tracta d'una escenografia nadalenca, en què intervenen uns dos-cents cantants, dansaires i músics, coneguda entre la població com el Pessebre de Jordi Barre. Al marge d'una feina in-discutible per la recupe-
ració de la llengua al nord de l'Albera com a cantant, Jordi Barre també donava la cara: participava cada any a la manifestació commemorativa del Tractat dels Pirineus, i actuava amb convicció en defensa de la llengua catalana quan fes falta.
Capella ardent
Jordi Barre va tenir nombroses distincions: catalanes, com ara la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, i franceses, com ara l'Ordre National du Mérite o l'Ordre National des Palmes Académiques, i va ser fet Officier des Arts et des Lettres. Les autoritats polítiques de la Catalunya del Nord, Ajuntament de Perpinyà, Consell General i Consell Regional, han expressat la seva aflicció per la mort del cantant. La bandera catalana que oneja sempre dalt del Castellet, el monument emblemàtic de Perpinyà, era a mig pal ahir, per decisió del batlle, Jean-Marc Pujol. Una capella ardent serà oberta aquest divendres a la capella funerària, en el recinte de l'anomenat Campo Santo. Les exèquies tindran lloc dissabte al matí a la catedral de Perpinyà.
Un «crooner» sempre obert al risc musical
Xevi PlanasJordi Barre ja tenia 42 anys quan va publicar el primer disc, el 1962. En un moment en què la major part dels pocs cantants que hi havia en català s'acompanyaven amb una guitarra pelada, Barre ja duia una orquestra al darrere i actuava com un crooner. Gràcies a la seva personalitat com a intèrpret, la Nova Cançó va obrir nous camins.
Va rellançar la seva carrera de cantant a la dècada del 1970, amb una energia insòlita, com ho demostren els molts discos que va publicar i els nombrosos espectacles en els quals va prendre part.
Actiu artísticament fins a la mort amb una meritòria actitud d'obertura a projectes musicals arriscats, el més veterà, amb Teresa Rebull, dels cantants catalans ha estat el principal artífex de la penetració del català en la població de Perpinyà i la seva àrea d'influència que utilitza el francès com a llengua vehicular.
Enllaços relacionats
Notícies de ...
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 18-02-2011, Pàgina 41
- El Punt. Barcelona 18-02-2011, Pàgina 41
- El Punt. Camp de Tarragona 18-02-2011, Pàgina 41
- El Punt. Comarques Gironines 18-02-2011, Pàgina 42
- El Punt. Penedès 18-02-2011, Pàgina 41
- El Punt. Maresme 18-02-2011, Pàgina 41
- El Punt. Vallès Occidental 18-02-2011, Pàgina 41
- Avui 18-02-2011, Pàgina 34