cultura

FALSET

L'Agrícola de Falset-Marçà editarà un llibre per commemorar els 100 anys

L'equip de redacció, integrat per l'escriptor falsetà Toni Orensanz, treballa en l'elaboració del volum sobre la història de l'entitat que es publicarà l'any vinent

Camí dels 100 anys és el títol del llibre que la Cooperativa Agrícola de Falset-Marçà editarà l'estiu de l'any vinent, amb motiu del centenari de l'entitat. El recull històric de les dues associacions agrícoles esdevé una de les propostes més agosarades incloses en la commemoració dels 100 anys. L'objectiu, apunta el president Josep M. Cots, “és deixar constància de la trajectòria independent de les cooperatives de Marçà i Falset fins que es van fusionar, d'una forma amena i atractiva per al lector”, per això es reproduiran força fotografies antigues, en la selecció de les quals ja s'està treballant.

La situació de la pagesia a Falset-Marçà serà el tema introductori del llibre de prop de dues-centes pàgines que presentarà un primer capítol sobre la primera cooperativa que es va fundar, que va ser el Sindicat Vinícola del Baix Priorat de Marçà (1912-1936); la següent, el Sindicat Agrícola i Caixa Rural de Marçà (1919-1936), per continuar en un altre apartat amb la unificació dels dos sindicats de Marçà en plena Guerra Civil (1936-1939); la creació del Sindicat Agrícola de Falset (1917-1939); de la Cooperativa Agrícola de Falset (1939-1999), fins arribar a l'any en què ambdues cooperatives prioratines, es van fusionar, donant origen a l'actual entitat, l'Agrícola Falset-Marçà (1999-2012).

Les notes bibliogràfiques i el llistat de socis i dels presidents dels dos sindicats, complementen els continguts d'aquesta edició. L'equip de redacció, que fa més d'un any que hi treballant, està integrat per l'escriptor falsetà Toni Orensanz, el responsable de l'Arxiu Comarcal del Priorat, Jaume Teixidó –que n'és el coordinador–, Neus Rofes, Pere Audí, Miquel M. Ferré i M. Jesús Sànchez.

Altres iniciatives

L'entitat presentarà avui a la tarda, a la sala polivalent de Marçà, aquesta i altres iniciatives endegades, com és la nova web que s'activarà en breu, i que destaca per ser més dinàmica i més interactiva i que pretén incentivar la compra directa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant

festival

A Morella reflexionen sobre el poder dels algoritmes

Morella
cinema

Kristen Stewart protagonitzarà la nova pel·lícula d’Albert Serra

barcelona

L’Elèctrica Dharma, Quimi Portet i Mishima, al primer festival Intrèpid

riudellots de la selva

La Fira Modernista reviu la vida al voltant de la indústria tèxtil

TERRASSA