cultura

La contra

Lo pas dels diables de Garcia

L'artista visual Carlos Oriol plasma al passatge Drac Jordiet un mural que escenifica la història de la colla de diables de Garcia. L'inauguraran dissabte en una festa

Dracs i diables com a inspiració artística. L'artista visual Carlos Oriol, de només 21 anys, ha convertit en una obra d'art a l'aire lliure el passatge Drac Jordiet de Garcia, un pas per sota l'eix de l'Ebre que connecta el nucli urbà d'aquest municipi riberenc amb la zona de les piscines. No és un mural en el sentit estricte de la paraula ja que, a banda de la pintura plàstica que combina només els colors roig, negre i blanc, Oriol també ha utilitzat elements escultòrics fets amb forja (quatre escultures planes que representen dos diables i dos dracs i quatre torxes d'estil medieval). L'obra inclou sis grans panells amb dibuixos esquemàtics que representen la història de la colla de diables Drac Jordiet de Garcia, que es va constituir el 1983. Així a grans trets els murals representen el naixement de la colla, amb la pintura del drac; el naixement de la Jordina i la formació del grup de timbalers (1986); la participació de la colla Foc a la Metxa de la Fatarella al correfoc de Garcia i la formació del grup de grallers (1987); el vintè aniversari de la colla (2003); el vint-i-cinquè aniversari i la formació del grup de timbalers infantils (2008), i finalment l'escenari del correfoc: Garcia (2010). L'autor ha batejat el mural com Lo pas dels diables i explica que a l'hora de fer els dibuixos s'ha inspirat en diferents corrents artístics: l'art islàmic per a les sanefes, l'art grec i l'art esquemàtic romànic per als dibuixos i en les obres de ferro forjat ha begut del mestre Gaudí. “M'he allunyat de l'art abstracte perquè la gent identifiqués les figures”, diu, satisfet a més que la seua obra siga el pas inferior d'un pas. “Això em deixa jugar amb la idea d'infern”. Els dos laterals del pas queden units al sostre amb cadenes metàl·liques que completen l'obra.

Oriol és de Móra d'Ebre però ha viscut de molt menut la festa del correfoc de Garcia. Aquest projecte artístic l'ha dissenyat com a projecte de final del cicle formatiu de grau superior d'arts aplicades al mur que cursa al centre d'estudis ESDA de la Llotja Sant Andreu. El projecte val 5.000 euros i l'ha finançat l'Ajuntament i la colla de diables a través del programa Tu Ajudes. Dissabte que ve, 2 d'abril, l'inauguraran amb una festa que començarà al migdia amb un concert de vermut i que acabarà amb un concert de La Troba Kung-Fú. La inauguració oficial serà a les 7 de la tarda però entre mig hi haurà un taller de pintures diabòliques, una cercavila i un sopar popular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic