cultura

La contra

Sensacions en la cultura

En l'àmbit cultural d'aquest país és imprescindible tenir receptors convençuts, cívicament compromesos, que estimin la llengua com a factor clau

Tinc com una mena de sen­sació certa, però estra­nya, que exis­teix i que es pro­mou una per­cepció gene­ra­lit­zada vin­cu­lant la cul­tura cata­lana gai­rebé només amb la pro­ducció empre­sa­rial com a solució de tots els mals que l'afec­ten. La resta, real­ment, compta poc. No seré pas jo qui em con­fronti amb tota la gamma d'empre­ses que mal­den per inten­tar “nor­ma­lit­zar” el sec­tor que empra el català com a mitjà d'expressió i de pro­ducció. Al con­trari: és de molt agrair tot l'esforç per­so­nal i empre­sa­rial que s'ha posat damunt la taula. Esforç fet en un país en què vam arri­bar a creure que es nor­ma­lit­za­ria pel sol fet d'haver dic­tat lleis de nor­ma­lit­zació. “Nor­ma­lit­zar” era una fita que ens havia de por­tar l'auto­no­mia, en un procés al final del qual la llen­gua cata­lana esde­vin­dria senyora i majora. Per més car­re­gats de raó que esti­guem, massa sovint som uns inge­nus.

Jordi Ferré, pre­si­dent de l'Asso­ci­ació d'Edi­tors en Llen­gua Cata­lana, gerent de Cos­setània Edi­ci­ons, i bon amic, con­cre­tava dilluns pas­sat en una entre­vista publi­cada en aquest mateix diari la gole­jada que ens foten en el món del lli­bre: 5 a 1, amb més d'un gol –ho dic jo– mar­cat en pròpia por­te­ria. I allò que els deia de la nor­ma­lit­zació: hem estat capaços d'ense­nyar la llen­gua i en la llen­gua, però no ho hem estat del tot d'ense­nyar-la a esti­mar i a valo­rar més amunt que les altres, com es deu fer amb totes les llengües amb estat propi del món. I hem estat tan inge­nus de con­si­de­rar que les lleis –necessàries i que hi poden fer molt– de cop i volta o amb poc temps per elles matei­xes ens dis­per­sa­rien l'espessa boira de tres segles d'opressió envers la llen­gua i la cul­tura que ens és pròpia. Que esbor­ra­rien allò que mili­tars, poli­cies, gover­na­dors, mes­tres, jut­ges i altres fun­ci­o­na­ris a sou durant segles van anar intro­duint en els nos­tres gens, fins a fer-nos sen­tir infe­ri­ors, man­sois i, fins i tot, lla­go­ters. Com volem evi­tar la gole­jada si no ense­nyem a esti­mar la llen­gua, si no ense­nyem a lle­gir prou bé i dei­xem de banda el conei­xe­ment apro­fun­dit i esti­mu­lant de la lite­ra­tura, amb aquest afany únic de crear pro­fes­si­o­nals del sec­tor pro­duc­tiu? Pot­ser sí que els pro­ble­mes de l'ense­nya­ment són la set­mana blanca, les bates, la sisena hora, els can­vis de plans a cada bugada elec­to­ral o les rei­vin­di­ca­ci­ons impla­ca­bles dels sin­di­cats, pot­ser sí… o pot­ser no.

Tinc la sen­sació que massa freqüent­ment s'oblida la poten­ci­ació del recep­tor com­promès. De les per­so­nes que en el ter­ri­tori mal­den per cons­truir uns espais actius envers la cul­tura del lloc i de la nació en la més abso­luta moder­ni­tat. Les per­so­nes que enco­ma­nen la sen­si­bi­li­tat, que es mouen com poden per gene­rar com­pli­ci­tats ima­gi­na­ti­ves per crear, com­par­tir, donar i rebre, per cons­truir una extensa xarxa con­nec­tant per­so­nes, asso­ci­a­ci­ons i pro­jec­tes. Si ho miréssim bé, aquí la gole­jada, amb la llen­gua, és a la inversa i ens recor­den el lle­gen­dari 5 a 0 del Barça-Madrid. És bo, just i neces­sari recor­dar-ho.

En l'àmbit cul­tu­ral d'aquest país és impres­cin­di­ble tenir recep­tors con­vençuts, cívica­ment com­pro­me­sos, que esti­min la llen­gua com a fac­tor clau. Tota política enca­mi­nada a l'esti­mu­lació de l'engran­di­ment numèric i qua­li­ta­tiu de les per­so­nes i els àmbits de tro­bada cul­tu­ral en el ter­ri­tori rever­tirà direc­ta­ment en el sec­tor empre­sa­rial de la cul­tura en llen­gua cata­lana; per exem­ple, l'edi­to­rial. No diré pas que no es reco­ne­gui públi­ca­ment la importància de la feina feta en cons­truir espais de cul­tura d'arrels i con­vic­ci­ons fon­des en el ter­ri­tori, però tinc també la sen­sació que molt sovint se'ns aca­rona com a cri­a­tu­res asse­nya­des, que tre­uen bones notes, men­tre els grans par­len de les seves coses. I és clar, nosal­tres també ens hem fet grans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.