Cultura

Un Montseny per a la llegenda

La Gabella d'Arbúcies recrea els contes populars del massís en una exposició

El museu impulsa la recuperació de la tradició oral transmesa entre generacions

El Museu Etnològic del Montseny, La Gabella d'Arbúcies, posa veu i imatges a les llegendes populars que s'han transmès durant generacions entre la gent del massís i les valls per mitjà de l'exposició Dotze dones, tretze bruixes, una recopilació d'històries fantàstiques recreades literàriament per Jordina Boix i il·lustrades per Delphine Labedan. La mostra consta de divuit plafons que, a la manera d'un gran llibre obert, acosten el visitant a un món màgic que formava part de la vida quotidiana dels pobles del Montseny, des d'Arbúcies i Montsoriu a Gualba, el pla de la Calma o Viladrau. Per aquelles comunitats estretament lligades a la terra eren perfectament plausibles alguns personatges fabulosos com ara la dona d'aigua, la bruixa Guilleuma o el cap d'estopes, i era ben possible que un carboner trobés cara a cara la mateixa Mort.

Són històries com les del setge de Montsoriu, de la taula dels tres bisbes, dels dansaires d'Arbúcies, del flabiolaire i els llops, del gorg negre de Gualba, del càstig de Serrallonga o de Guerau de Cabrera i el seu cavall Bonamic, totes reescrites per Jordina Boix, en molts casos a partir del treball de recuperació de la tradició oral impulsada pel Museu Etnològic del Montseny fa més de 25 anys. Si en el primer àmbit de la mostra es recullen tretze d'aquests relats, cada un d'ells acompanyat d'un objecte que apareix en la història, en el segon espai es presenten la trentena d'il·lustracions originals creades per l'artista Delphine Labedan, que l'any passat ja va il·lustrar La bruixa Guilleuma, el primer número de la col·lecció Contes del Montseny, editat per La Gabella i escrit també per Jordina Boix. El museu proposa als visitants de Dotze dones, tretze bruixes que elegeixin, per mitjà d'una enquesta, les tres històries que més els agradin,i entre els participants se sortejarà un lot de llibres sobre l'imaginari popular i entrades per al castell de Montsoriu i el Museu del Montseny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cinema

DocsBarcelona, documentals que destrueixen els estereotips

barcelona
cinema

Una nova generació de simis regna al planeta Terra

Barcelona
Patricia López Arnaiz
Actriu

“Deixar les víctimes soles és una forma d’agressió”

Barcelona
Mireia Freixa
Historiadora de l’art

“El patrimoni només es preservarà si la gent se l’estima”

Terrassa
HISTÒRIA

Isabel Vila, la primera sindicalista i pionera de l’educació femenina

Girona
Crítica

L’encís de Bulle Ogier

Fenosa, l’escultor de la natura

El Vendrell
cinema - comèdia

Tres generacions de dones unides per la tragèdia

cinema - Animació

Viatge d’una nena xinesa amb parada a Berlín