Església cultural
La parròquia vella de Sant Mateu de Vall-llobrega, centre d'interpretació de les Gavarres i el poble
L'Ajuntament de Vall-llobrega ha iniciat el projecte de restauració de l'església vella de Sant Mateu, que és romànica i bé cultural d'interès local, per convertir-la en un centre d'interpretació de les Gavarres i de la història del municipi. A més, també es preveu que la nau de l'església, datada al segle XI, serveixi de local polivalent.
L'actuació, que fa referència a una primera fase, s'ha iniciat amb un estudi geotècnic per veure com està el terreny i com actuar davant les esquerdes de l'edifici, com també l'adequació del terreny per iniciar les obres de restauració.
Les properes actuacions, pendents de licitació, són netejar de runes de l'interior de la nau i eliminar la paret que la separa de l'absis, una intervenció arqueològica, reparar les esquerdes principals i estabilitzar tota l'estructura. La primera fase té un cost de 45.000 euros, dels quals l'Ajuntament només n'aporta 5.000, i la resta, la Diputació de Girona, que també ha assumit la redacció del projecte. En una segona fase, prevista per a l'any vinent, es farà la coberta, amb bigues de fusta. L'alcalde, Rufino Guirado, confia que la Diputació es torni a implicar per enllestir-ho.
La finalitat de la restauració és poder convertir l'església, que es troba dins l'espai d'interès natural de les Gavarres, en un centre d'interpretació d'aquest espai natural i cultural. Però també en un centre de la història del municipi, que va començar en aquesta zona abans de desplaçar-se cap a la plana, on es va construir la nova església, en el segle XVII. A la rectoria, que es troba davant per davant de l'església, ara per ara no s'hi fa res.
L'església vella va ser adquirida, juntament amb la seva finca, que fa 185.025 metres quadrats, per l'Ajuntament ara fa onze anys per 96.162 euros. “Crec que va ser una decisió molt encertada i positiva”, va dir l'alcalde, que recorda que ja s'utilitza l'espai per a activitats diverses.