cultura

cultura

Una exposició en 3D a Valls projectarà imatges inèdites de Pau Mercadé

El reconegut joier i pintor de començament del segle XX va practicar la fotografia documental i va captar imatges que són un document únic

Les imatges encara avui desconegudes que va captar la càmera del fotògraf amateur Pau Mercadé Queralt (1892-1970) són la millor carta de presentació de l'exposició que el proper dia 15 de juny (19 h) es podrà veure a la biblioteca popular de Valls, la ciutat on el joier i també arxiver aficionat de l'època va desplegar una activitat cultural de gran interès.

L'altre al·licient de la mostra és la profunditat de camp de les imatges que seran projectades en tres dimensions i que els espectadors podran veure amb les ulleres especials amb què seran proveïts. Per poder apreciar tots els detalls de les tres magnituds és important que l'espectador tingui una bona salut visual. “Si la visió dels dos ulls està descompensada o es té algun tipus de problema visual, no es pot apreciar tan bé la profunditat de la imatge”, explica Salvador Cabré, director de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Camp, que ha coordinat la producció juntament amb l'Arxiu Municipal de Valls, amb motiu de la Setmana Internacional dels Arxius.

Mercadé va desplegar una intensa activitat fotogràfica a Valls entre els anys 1911 i 1929, utilitzant la tècnica estereoscòpica, consistent en la captació de la doble imatge per fer-ne una de sola. La majoria de fotografies que se'n conserven, tenen com a suport la placa de vidre i la seva temàtica es desenvolupava especialment en dos àmbits. “Les fotografies que feia Mercadé eren, sobretot, de caràcter documental, i n'hi ha algunes que també són un testimoni d'alguns dels viatges que va fer”, comenta Jep Martí, arxiver municipal. Algunes de les imatges evidencien que Mercadé va voler experimentar amb la tècnica fotogràfica del moment i, en altres casos, les fotografies que va captar s'han convertit en un document únic d'alguns dels fets que es van produir a la capital de la comarca de l'Alt Camp, com ara l'esfondrament del cementiri vell. Mercadé, que va col·leccionar llibres, cartells i manuscrits de gran valor històric durant la primera fase de la guerra que després va recuperar el seu fill, el ceramista Jordi Mercadé, es va dedicar a la pintura d'una manera especial i va captar amb la seva càmera aquells paisatges que sabia que eren efímers i que posteriorment reproduïa amb el pinzell. Un exemple clar d'això és la imatge que il·lustra aquesta informació. Es tracta del camí vell de Nulles (1920), després de la pluja i amb un enorme bassal d'aigua en què es reflecteix la imatge d'un xiprer. Mercadé sabia que, probablement, la seqüència era irrepetible.

LA DATA

15.06.11
A les set
del vespre es projectaran les imatges en 3D i, si se superà la previsió de públic, es prorrogaria la mostra.

LA FRASE

Les fotografies que feia eren de caràcter documental, i també n'hi ha que són dels seus viatges
Jep Martí
arxiver municipal de valls


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona