Cultura

Troben fòssils d'hipopòtam i rinoceront de 800.000 anys a la Canonja

L'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social du a terme una nova excavació portada a terme a la finca de La Boella

Entre les noves restes destaquen alguns macrovertebrats i microvertebrats i noves eines de pedra

Una nova excavació portada a terme a la finca de La Boella, al municipi de la Canonja (Tarragonès), ha permès localitzar fòssils d'hipopòtam i rinoceront, entre d'altres, de 800.000 anys d'antiguitat.

La campanya que durant el mes de maig ha desenvolupat l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) als jaciments de la Mina i el Forn ha permès localitzar nous fòssils per avançar en “el coneixement” d'aquest espai.

També permetrà conèixer com es va formar, els seus processos de transformació (naturals, animals i humans) i augmentar la mostra del registre arqueopaleontològic de La Boella, datat en més de 800.000 anys d'antiguitat, segons fonts de l'IPHES.

Entre les noves restes destaquen alguns macrovertebrats i microvertebrats, i noves eines de pedra. Concretament, entre les troballes faunístics sobresurten alguns elements anatòmics d'hipopòtam, rinoceront, cérvol i cavall.

“Algunes són peces senceres i d'altres fragmentades i ens permetran descobrir la seva relació amb els humans i amb els carnívors, així com les dinàmiques d'arrossegament fluvial, és a dir, identificar els agents responsables de la seva presència a l'àrea excavada”, ha explicat Josep Vallverdú, director de l'excavació.

El Forn, on en l'any 2007 es van trobar les restes d'un mamut, ha estat el jaciment on “s'ha avançat més la intervenció”, ha afegit Vallverdú.

En aquesta zona s'ha pogut documentar una ocupació humana “dispersa i diacrònica” evidenciada per les restes de pedra tallada i abundants restes faunístiques, que permetran identificar els agents que han intervingut en la formació del jaciment, del qual s'ocupa la disciplina coneguda com a tafonomia.

“Aquest any també hem començat a rentar sediment extret durant l'excavació en la Mina que ens ha proporcionat una petita quantitat de noves troballes de microvertebrats. Aquests fòssils són especialment importants per precisar la cronologia d'aquest jaciment”, ha manifestat l'investigador de l'IPHES.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.