cultura

Mirador

Un festival que mereix més relleu

Ja des de la seva pri­mera edició, el Fes­ti­val Inter­na­ci­o­nal de Curt­me­trat­ges de Vidre­res, més cone­gut per Curt.​doc, va irrom­pre en el prolífic pano­rama de mos­tres de cinema amb la volun­tat de con­ver­tir-se en un refe­rent. I la veri­tat és que en tan sols qua­tre edi­ci­ons ha acon­se­guit con­so­li­dar-se com a punt de tro­bada i pla­ta­forma per des­co­brir algu­nes de les cre­a­ci­ons més des­ta­ca­des en for­mat curt­me­tratge dels docu­men­ta­lis­tes més pun­ters en l'àmbit inter­na­ci­o­nal. I no només això, el fes­ti­val con­ti­nua sent únic a Cata­lu­nya i a l'Estat pel que fa a aquest gènere i for­mat: el curt docu­men­tal.

L'aposta per aquest for­mat, si d'una cosa es pot qua­li­fi­car, és d'arris­cada. Sobre­tot, perquè el curt docu­men­tal (que no pot superar els 25 minuts de metratge i, en el cas d'aquest fes­ti­val, no s'accep­ten tre­balls del for­mat tele­vi­siu tipus 30 minuts) no gau­deix de gaire difusió. Amb tot, els seus orga­nit­za­dors han sabut tro­bar les vies per rebre anu­al­ment no només una quan­ti­tat ingent d'obres sinó també un variat ven­tall d'estils i temàtiques. Segons els direc­tors del fes­ti­val, cada cop tenen més feina per gar­be­llar i con­fec­ci­o­nar la sèrie de pel·lícules que aspi­ra­ran a con­curs –en total una vin­tena de les més de dues cen­tes que els arri­ben–. Ben bé, afir­men, una “sei­xan­tena merei­xe­ria pas­sar el tall i aspi­rar als pre­mis”.

Pel que fa l'esmen­tada vari­e­tat del gènere, remar­quen que “alguns opten pel docu­men­tal per donar ver­sem­blança a un guió fic­ci­o­nat, altres per donar apa­ren­ces més rea­lis­tes, altres per cobrir buits d'imat­ges reals, altres per rees­criure imat­ges pròpies o d'altres per ela­bo­rar un dis­curs a través del seu propi jo”. Sigui quin sigui el cas, el que és clar és que l'ortodòxia del docu­men­tal s'està esmi­co­lant i l'hibri­dació de gèneres –ja de per si un fet cine­ma­togràfic– està donant una volada al docu­men­tal com mai no havíem pogut apre­ciar. I pre­ci­sa­ment, aquesta tendència és clara­ment per­cep­ti­ble assis­tint només a una de les ses­si­ons d'aquest fes­ti­val de comar­ques amb vocació de més pro­jecció.

I és que Curt.​doc és un dels pocs fes­ti­vals d'aquesta mena que han sabut con­so­li­dar tan de pressa el seu for­mat. Segu­ra­ment hi té a veure la consciència de les seves pròpies limi­ta­ci­ons, saber explo­tar al màxim les pos­si­bi­li­tats i, és clar, la constància de tota la gent que l'orga­nitza i hi col·labora. Tot ple­gat ha permès refer­mar els pilars que el sos­te­nen: en pri­mer lloc, el gran nivell de les pel·lícules (a cada edició un 90% dels films pro­jec­tats a la secció ofi­cial a con­curs són excel·lents); en segon, la sen­sació de fluïdesa i pro­fes­si­o­na­li­tat del fun­ci­o­na­ment del fes­ti­val; en ter­cer, un jurat de nivell (sem­pre com­post per pro­fes­si­o­nals relle­vants del sec­tor); en quart, la par­ti­ci­pació de cine­as­tes con­cur­sants (cada cop són més els autors que pre­sen­ten els seus tre­balls, fins i tot alguns vin­guts de l'estran­ger), i, final­ment, un públic que res­pon (molt impor­tant per con­ti­nuar ani­mant els orga­nit­za­dors i patro­ci­na­dors). Tot això, sense esmen­tar les acti­vi­tats paral·leles, l'ano­me­nat Off Fes­ti­val, en què par­ti­ci­pen majo­ritària­ment les esco­les i ins­ti­tuts de la vila sel­va­tana.

En qua­tre anys, Vidre­res s'ha con­ver­tit sense quasi ni pro­po­sar-s'ho en la capi­tal del docu­men­tal gràcies a un fes­ti­val que mereix més relleu. Estem segurs que si aquest es fes en una altra ciu­tat de més rellevància,i ja no diguem d'àmbit metro­po­lità (bar­ce­loní per a més pis­tes), de ben segur que tin­dria un ressò mediàtic d'allò més des­ta­cat. Sense anar més lluny, en aquesta dar­rera edició, cele­brada la set­mana pas­sada, el reco­ne­gut pro­duc­tor i rea­lit­za­dor Lluís Miñarro no se'n va estar a l'hora de reco­llir el premi Nanook a una tra­jectòria de decla­rar que el Curt.​doc és un fes­ti­val “únic i que cal cui­dar”. No ho va dir només per que­dar bé, Miñarro coneix el fes­ti­val quasi des de la seva cre­ació, quan ja en la seva segona edició va for­mar part del jurat.

Nosal­tres, que l'hem seguit des de la pri­mera edició, també ho cor­ro­bo­ra­rem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.