Cultura

El romànic més místic

La remodelació ha comportat la reducció en un 30% del nombre d'obres exposades

El romànic, més místic, més espon­jat i més dramàtic. Així és la nova pre­sen­tació de les sales d'art romànic, que a par­tir d'avui es pot veure al Museu Naci­o­nal d'Art de Cata­lu­nya (MNAC), després de sis mesos de remo­de­lació. Com es va anun­ciar, les sales no han estat objecte de cap tipus de reha­bi­li­tació arqui­tectònica (els absis con­ti­nuen al seu lloc), però el recor­re­gut ha can­viat nota­ble­ment d'aspecte amb la reducció en un 30% del nom­bre d'obres expo­sa­des (són 145), l'aposta per una il·lumi­nació més foca­lit­zada i directa, i la subs­ti­tució del blanc tren­cat de les lla­cu­nes de la pin­tura mural per un color gris, que res­salta sig­ni­fi­ca­ti­va­ment els forts colors medi­e­vals.

Aquesta nova pre­sen­tació del romànic era un dels tre­balls pen­dents al MNAC. No era una feina fàcil, ja que el romànic, agradi més o menys, és la col·lecció més repre­sen­ta­tiva del museu de Montjuïc, i la que té més càrrega sen­ti­men­tal. Amb les for­tes reta­lla­des que han afec­tat la ins­ti­tució en els últims dos anys, la remo­de­lació ja estava gai­rebé des­car­tada, segons reco­neix la direc­tora del museu, Maite Ocaña. Estava clar que les ins­ti­tu­ci­ons públi­ques no apor­ta­rien un cèntim per a una ope­ració que no era ben bé urgent. Però en aquest cas el sis­tema mixt (que tan bé i amb tanta faci­li­tat fun­ci­ona en altres països com ara la Gran Bre­ta­nya o els EUA) ha donat fruit i la Fun­dación Map­fre ha sufra­gat total­ment els 900.000 euros que ha cos­tat la remo­de­lació. A canvi, una sei­xan­tena d'obres mes­tres del MNAC van viat­jar al febrer a la seu madri­le­nya del pas­seig de Reco­le­tos de la fun­dació per a una expo­sició que es va cloure el 15 de maig.

De fet, la manera com es va exhi­bir el romànic a Madrid ja va ser un petit assaig de l'actual pre­sen­tació del MNAC. L'objec­tiu prin­ci­pal de la remo­de­lació, a més de con­di­ci­o­nar les ins­tal·laci­ons tècni­ques als reque­ri­ments actu­als, ha estat donar més visi­bi­li­tat i presència a les obres sim­pli­fi­cant el recor­re­gut i il·lumi­nant les peces amb més intenció artística. Maite Ocaña remarca que aquest nou dis­seny recu­pera “el mis­ti­cisme i la espi­ri­tu­a­li­tat que s'havien per­dut en les ante­ri­ors pre­sen­ta­ci­ons del romànic”.

A l'alçada dels ulls

Amb el nou dis­curs muse­ogràfic i el nou mun­tatge, a càrrec de Toni Garau, s'han ele­vat, per exem­ple, les tau­les medi­e­vals a l'alçada dels ulls de l'espec­ta­dor, men­tre que en la ins­tal·lació ante­rior s'havien dei­xat a terra per tal d'imi­tar la posició ori­gi­nal que tenien a les esglésies. És evi­dent que ara la seva con­tem­plació és més agraïda. En algun cas, com ara el del bal­daquí de Tavèrno­les, el procés ha estat a l'inrevés: la peça s'exhi­bia ele­vada sobre els caps dels visi­tants i ara s'ha pen­jat, un xic incli­nada, però a l'alçada dels ulls.

En el cas dels absis, les estre­lles indis­cu­ti­bles del romànic del MNAC, s'han man­tin­gut al lloc, però amb la diferència que les lla­cu­nes (els espais sense pin­tura) són gri­ses, en lloc del blanc tren­cat habi­tual. Algu­nes obres, com ara el frag­ment de la Lapi­dació de sant Esteve, de Sant Joan de Boí, i els absis de Boí i Pedret, han estat res­tau­ra­des seguint un nou sis­tema que en les lla­cu­nes recrea el mor­ter ori­gi­nal de la paret de les pin­tu­res. Els res­tau­ra­dors del MNAC han subs­tituït la pin­tura de les lla­cu­nes per sorra de les zones d'on pro­ve­nen les obres per tal d'imi­tar el seu aspecte ori­gi­nal. El museu té la intenció d'anar res­tau­rant de mica en mica totes les pin­tu­res murals romàniques amb aquest sis­tema.

Una de les nove­tats en la pre­sen­tació dels absis afecta l'absi­di­ola de Pedret, a la qual s'ha afe­git una fines­treta que imita l'ober­tura que exis­teix a l'arqui­tec­tura ori­gi­nal.

El cap del depar­ta­ment de romànic del MNAC, Jordi Camps, explica altres nove­tats des­ta­ca­des. Una de les sales que més han can­viat, i que gau­deix d'un efecte esce­nogràfic tan­ma­teix “no bus­cat”, és la de les pin­tu­res de Sorpe, on, a més d'aques­tes pin­tu­res, a la base de l'absis hi ha les qua­tre escul­tu­res en fusta del Dava­lla­ment de Santa Maria de Taüll.

Mal­grat la reducció del nom­bre d'obres expo­sa­des, a l'iti­ne­rari s'han incor­po­rat noves peces com ara el frag­ment de Santa Cate­rina de la Seu d'Urgell i unes teles cop­tes.

En el recor­re­gut també s'hi han inclòs tres audi­o­vi­su­als, entre els quals, la recre­ació en 3D de la por­ta­lada de Ripoll, que ja es va veure en l'expo­sició del romànic i la Medi­terrània del 2008 i en l'expo­sició de la Fun­dación Map­fre a Madrid.

Passa a la pàgina següent

asda­dasd

ve de la pàgina ante­rior

L'última inauguració de Maite Ocaña

La directora del museu, Maite Ocaña, va viure ahir, gairebé amb tota seguretat, la seva última inauguració important al museu. Ocaña ja no tornarà al centre de Montjuïc després de les seves vacances. El seu contracte va acabar fa uns mesos i, després d'un temps de pròrroga, la que també va ser directora del Museu Picasso deixarà el MNAC. I més encara si el museu acaba incorporant l'art contemporani als seus fons.

D'altra banda, amb els canvis de govern a la Generalitat i a l'Ajuntament, el patronat del museu es renovarà a mitjans de juliol. El procés s'ha retardat perquè l'Ajuntament barceloní no es constitueix fins demà. Segons ha explicat el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, el nou patronat ha de decidir si es farà o no un concurs internacional per designar nou director o fins i tot “si s'ha de substituir”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.