cultura

La construcció de l'orgue nou acabarà a final del 2012

Es tracta d'un projecte nou que és finançat amb 1 milió d'euros per Catalunya Caixa i que serà a càrrec de la prestigiosa firma suïssa Metzler Orgelbau AG

Dignificar l'execució del cant coral de la comunitat monàstica és l'objectiu del projecte, encara en fase de desenvolupament, del nou orgue del monestir de Poblet, que construirà la prestigiosa firma suïssa Metzler Orgelbau AG i que es preveu que estigui acabat el novembre del 2012.

Tant la concepció com la construcció del nou orgue d'harmonització i composició barroques suposen una novetat a Catalunya i l'Estat. A més, l'orgue, que serà de roure massís, s'ha dissenyat d'acord amb la sòbria estètica cistercenca de l'església abacial de Poblet. El 2009, la Fundació Caixa Catalunya –ara Catalunya Caixa– va firmar un conveni de dos anys amb els responsables del monestir en què es preveia inicialment una aportació d'1.078.500 euros per finançar el projecte de construcció i per a la instal·lació del nou orgue. Amb tot, ni el portaveu de la comunitat de monjos de Poblet ni els representants de la fundació de l'entitat financera col·laboradora no han volgut confirmar aquesta xifra ni aportar noves dades sobre el tema.

La creadora d'aquest nou instrument de gran valor únic, la firma Metzler, que sempre ha tingut l'afany de construir instruments que durin segles, serà fidel a la filosofia de l'orguener a l'hora de materialitzar el projecte. Per aquesta raó, ha estudiat orgues històrics de tot el continent per tal de “reaprendre” l'art dels antics mestres orgueners. En els últims cinquanta anys, Metzler ha construït uns 350 orgues d'acord amb aquests criteris, que actualment continuen funcionant.

Quant a la concepció tonal, el nou orgue de l'església de Santa Maria de Poblet estarà proveït dels elements necessaris per a l'execució de la música francesa, ibèrica, del barroc tardà, del primer romanticisme i de l'època moderna. El nou orgue no serà una còpia d'un determinat estil, sinó que ha estat concebut com una síntesi equilibrada dels més importants elements dels orgues barrocs europeus; per tant, serà un instrument veritablement interregional, la riquesa sonora del qual permetrà la interpretació de tot tipus de música barroca, i també d'altres èpoques, de la manera més autèntica i ajustada possible a l'original.

(Informació extreta del web oficial del monestir: www.poblet.cat).

LA XIFRA

1
milió d'euros és la xifra, en números rodons, del finançament a càrrec de la Fundació Catalunya Caixa.

LA DATA

11.2012
és la data en què es preveu que acabi el termini d'execució del projecte de construcció del nou orgue.

L'instrument se situarà al fons de l'església abacial

El nou orgue de grans dimensions, amb un pes aproximat de 15 tones i de 8,70 m d'altura per 7,20 d'amplada i 4,10 de profunditat, s'instal·larà al fons de l'església abacial, sobre l'entrada principal.

Fabricació purament artesanal i amb els millors materials

El requisit per arribar a la perfecció en l'orgueneria, segons el web del cenobi cistercenc, és la combinació de principis artesanals, dels millors materials i d'un art excepcional. Amb tots aquests elements, la firma suïssa Metzler Orgelbau AG construirà el nou orgue de l'església del monestir de Poblet, que produirà autònomament totes les parts de l'instrument: des dels tubs fins a la caixa de roure massís, a més de la tècnica i l'equipament.

S'invertiran unes 16.500 hores de treball per construir-lo

La construcció del nou orgue del monestir de Poblet suposarà, segons l'estimació feta, unes 16.500 hores de treball. Entre les característiques que tindrà el nou instrument destaca que la transmissió de notes serà completament mecànica i que disposarà de 56 registres, repartits en tres teclats manuals i el pedal. A més, cal remarcar que el nombre de tubs que incorporarà serà d'uns 3.500, i que el més gran farà uns 5 metres i el més petit, 1 centímetre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cinema

DocsBarcelona, documentals que destrueixen els estereotips

barcelona
cinema

Una nova generació de simis regna al planeta Terra

Barcelona
Patricia López Arnaiz
Actriu

“Deixar les víctimes soles és una forma d’agressió”

Barcelona
Mireia Freixa
Historiadora de l’art

“El patrimoni només es preservarà si la gent se l’estima”

Terrassa

Isabel Vila, la primera sindicalista i pionera de l’educació femenina

Girona
Crítica

L’encís de Bulle Ogier

Fenosa, l’escultor de la natura

El Vendrell
cinema - comèdia

Tres generacions de dones unides per la tragèdia

cinema - Animació

Viatge d’una nena xinesa amb parada a Berlín